Motor

Pedrosa i Márquez, imperials

Segon triomf de l'any per al vallesà, que s'acosta a Lorenzo, i cinquè del pilot de Cervera, que es destaca de Pol Espargaró

Dani Pedrosa no falla. No ho ha fet en tot el campionat i si la segona part del mundial és una altra cosa ahir la va començar de la millor manera possible, completant un sòlid i magnífic cap de setmana amb la seva segona victòria del curs. I el desè podi en 11 curses.

Jorge Lorenzo va mirar de resoldre els seus problemes d'adherència calçant neumàtic tou al darrera, però no va resultar. Queden set curses i tot un mundial per descobrir. Si Stoner encara hi és a temps s'haurà de veure aquest diumenge a Brno. Si no és el cas, el debat quedarà delimitat només als dos caps de files de Yamaha i Honda del 2013.

Pedrosa va sortir molt bé, però també Ben Spies. Lorenzo era quart i Stoner vuitè. Ja en la segona volta, Dani va pitjar el botó del ritme, el dels 1:39 baixos, va superar Spies i el va deixar. Després el motor de la Yamaha es va trencar i Lorenzo va heretar el segon lloc.

Decidit el vencedor, l'intriga era veure el rendiment d'Stoner. Inhumà, l'australià va remuntar del vuitè al tercer lloc i va rebatre-li el podi a Dovizioso fins que el dolor va ser insofrible, quedant a 39 punts del lideratge del campionat. Més enrere, Yonny Hernández prenia la primera posició entre les CRT a Aleix Espargaró per una errada, amb sortida de pista inclosa, del pilot de Granollers. Entre uns i altres, sol com un mussol, un Valentino Rossi que d'aquí al final del mundial o ho veu molt clar o no entrarà en cap pugna que prou feina té amb la seva Ducati

Márquez, tot sol

Monòlegs com el de Marc Márquez a Indianapolis no s'estilen a Moto 2. La d'ahir és la cursa més monòtona de la temporada, però per al pilot de Cervera –cinquena victòria i 39 punts d'avantatge respecte a Pol Espargaró–, totes així. Vistos els dos dies previs, el dia podria haver apuntat a cavalcada, però de Pol Espargaró. El vallesà, que no va sortir del tot bé, va haver de rectificar una trajectòria quan Márquez li va prendre el segon lloc (volta 2) i Aegerter va obrir un forat d'un segon.ñ árquez, però, tenia ritme i de seguida va baixar d'1:44 (rècord en cursa), es va situar primer i va escapar-se (volta 4) mentre Pol patia per avançar primer Aegerter i després Iannone. Quan ho va aconseguir (volta 7), Márquez ja era lluny, a 3.3 segons.

Pol Espargaró havia fet la posició preferent en 1:42.602 i Márquez es va quedar en 1:42.833. Però en la cursa, Márquez ja va rodar en 1:43 mitjos (un segon més lent que en la qualificació) amb consistència abans de mitja cursa i, en canvi, Espargaró va baixar d'1:44 anecdòticament i el seu ritme va estar a un segon i mig de la seva millor volta de dissabte. Aquest mig segon per volta és el que va anar clavant Márquez, volta rere volta, a Polyccio quan tots dos tenien via lliure per córrer sense obstacles. Dels 3.3 segons es va passar als 6 (volta 16). La victòria estava aclarida.

Pol Espargaró va acabar la cursa capficat, preguntant-se per què el seu tren de davant no li donava confiança i com de poder estar a 29 punts de Márquez en el mundial, ara és a 39. Més decebut estava Andrea Iannone. L'italià, el tercer aspirant al títol, es va mantenir en el grup de davant mentre es va rodar lent, però a poc a poc va anar caient als 1:44 alts i això només valia per lluitar per pocs punts. Al final, va ser novè, després d'haver estat superat per Tito Rabat en algunes fases. El català va perdre dues posicions més.

Viñales ho perd tot a dos revolts del final

El mundial és ja un repte titànic per a Maverick Viñales després de caure ahir en el penúltim revolt, quan buscava el triomf carenat contra carenat lluitant amb Sandro Cortese i Luis Salom. Queden 175 punts en joc i Cortese n'hi treu 29, al pilot de Roses. Hi ha curses suficients, però és que l'alemany viu al podi: nou en deu grans premis. Al final de la penúltima recta Cortese va passar Viñales per aspiració i velocitat punta i tots dos van començar un frec a frec que, després d'un interior de Mack en què es van tocar, va donar el primer lloc a Salom. Però en el penúltim revolt, Viñales, passat, es va obrir per no caure, va perdre la traçada i va anar a la zona bruta, tastant fatalment el quitrà. En setena posició va entrar Àlex Rins, que havia liderat la cursa en les primeres voltes. Isaac Viñales va sumar els seus primers punts en el mundial i Àlex Márquez va caure a 17 voltes del final.