MOTOR / GRAN PREMI D'ABU DHABI DE FÓRMULA 1

Vettel fa brillar la seva estrella

Webber arrodoneix la festa de Red Bull amb el quart doblet d'aquest equip

Button i l'australià donen emoció a les últimes voltes de la temporada

Kobayashi sorprèn una altra vegada i una avaria torna a deixar Alguersuari fora de cursa

L'estrella de Sebastian Vettel va ser la que va brillar amb més intensitat en el firmament d'Abu Dhabi. L'alemany es va imposar en la cursa que va cloure la 60a edició del campionat del món, victòria –la quarta de l'alemany aquesta temporada– que va donar més èmfasi al subcampionat que ja figura en el seu palmarès i al qual també aspirava Rubens Barrichello, tot i que ahir no va tenir la més mínima oportunitat. Vettel va fer un plantejament impecable, sense permetre que Lewis Hamilton i el seu McLaren potenciat amb el KERS el deixés més enrere del que era prudent en l'inici de la cursa i allunyant-se cada vegada més dels seus rivals més directes a partir de la primera aturada al box, quan l'anglès començava a ser víctima d'uns problemes de frens que a la volta següent el van obligar a abandonar.

Mark Webber va arrodonir la festa de Red Bull amb el quart doblet de l'equip austríac, que aquest any ha guanyat sis curses –una menys que Brawn GP– i ha demostrat merèixer més que cap altre el subcampionat de constructors. Webber i Jenson Button –alliberat de qualsevol tipus de pressió després d'haver conquerit el títol dues setmanes abans– van salpebrar les tres últimes voltes de la temporada amb un frec a frec que va arribar al seu punt àlgid a l'últim gir amb unes maniobres d'atac i defensa tan valentes com exemplars per la noblesa i esportivitat amb què van ser executades.

L'última cursa de la temporada 2009 va incidir ben poc en les classificacions que ja hi havia. Això sí, el cinquè lloc de Nick Heidfeld va permetre a BMW Sauber superar Williams en la de constructors. Talment com si es tractés d'un regalet d'agraïment de l'alemany a Peter Sauber, al costat de qui ha passat set de les seves deu temporades en la F-1. Tot i la baixa de Hamilton, McLaren va mantenir la tercera posició, davant de Ferrari. Heikki Kovalainen va acabar davant Kimi Räikkönen, però tots dos fora dels punts, per la qual cosa els seus respectius resultats no van tenir cap incidència. Räikkönen es va acomiadar de Ferrari de manera ben diferent de com hi havia debutat l'any 2007, quan va guanyar la seva primera cursa amb l'Scuderia i al final de temporada va ser campió. Ara bé, si s'ha de citar un adéu sota mínims –i no precisament en el terreny emocional, pels implicats– és el de Fernando Alonso i Renault, absolutament inèdits durant tot el cap de setmana.

Geni i figura.

Kamui Kobayashi ja havia impressionat dues setmanes abans a Interlagos. I ahir, en el seu segon gran premi, va confirmar que el que havia fet a Brasil no va ser casualitat. El japonès va complir perfectament en una cursa plantejada a una sola aturada i amb la responsabilitat de durant les 25 últimes voltes tenir cura d'uns pneumàtics tous que per a molts no van ser els òptims. Kobayashi va exhibir el temperament d'un debutant que vol continuar per mèrits propis en la màxima categoria després d'haver-hi debutat com a substitut del lesionat Timo Glock. Tal com va manifestar Pascal Vaselon, enginyer de xassís de Toyota, el japonès no va sumar ahir tres punts sinó «molts més» per seguir com a titular en aquest equip.

Per a Jaume Alguersuari, a qui la setmana passada Toro Rosso li va reconfirmar la continuïtat pel 2010, la temporada va acabar de manera diferent a la que desitjava. Un altre cap de setmana condicionat pels problemes mecànics als entrenaments i conclòs amb la ruptura de la caixa de canvis, a més d'una confusió quan el pilot barceloní va decidir entrar al seu box.

LA PEL·LÍCULA

Sortida:
Arrencada impecable de Hamilton i Vettel. Barrichello intenta passar Webber (3r) però l'australià tanca la porta i el brasiler hi deixa un deflector de l'aleró davanter del seu Brawn.
Volta 1:
Hamilton tanca la primera volta amb 4 dècimes d'avantatge respecte de Vettel. Alonso ha avançat Alguersuari però tots dos han perdut posicions en benefici de Liuzzi, Grosjean i Fisichella i són 18è i 19è, respectivament.
Volta 2:
Button supera Barrichello i se situa 4t. Dues voltes després, i molt més enrere, Alonso avança Grosjean i és rere Fisichella.
Volta 10:
Hamilton no s'allunya tant com s'esperava de Vettel, a qui precedeix d'1,7 segons. Webber és a 4.1 i Button i Barrichello, a 7.6 i 9.9, respectivament.
Volta 16:
Comencen els pit stop. Barrichello i Kubica s'aturen en aquesta volta i Hamilton i Button, en la següent.
Volta 18:
Igual que a Brasil, Kobayashi torna a plantar cara a Button, a qui deixa enrere amb una maniobra valenta. Alguersuari, amb el cotxe amb problemes, es confon de box i acut al de Red Bull. Torna a la pista i tot seguit abandona per problemes al canvi.
Volta 19:
Vettel s'atura al box. Quan torna a la pista es manté líder, davant Hamilton.
Volta 20:
Hamilton abandona, amb un fre posterior blocat.
Volta 23:
Ja és fosc. Vettel té 7.1 segons de marge respecte de Webber i Kobayashi, que encara no s'ha aturat, és tercer davant els Brawn.
Voltes 29 a 31:
Únic pit stop de Räikkönen, Kobayashi i Kovalainen. El de McLaren superara el de Ferrari en aquesta operació.
Volta 42:
Trulli tanca les càrregues de gasolina, que l'any que ve estaran prohibides. Buemi i Kubica es toquen quan el polonès li vol prendre el 8è lloc. Rosberg ho aprofita i s'intercala entre ells.
Volta 45:
Button veu l'oportunitat d'atacar Webber, de qui el separen 4.9 segons.
Volta 50:
La lluita pel tercer lloc és intensa, amb Button a 1.2 segons de Webber.
Volta 54:
En un cop d'efecte mentre només 7 dècimes separen Webber i Button, Vettel es permet el luxe d'arrodonir la que serà la seva quarta victòria d'aquest any fent la volta més ràpida de la cursa.

CLASSIFICACIONS

Gran Premi d'Abu Dhabi
1r S. Vettel (Red Bull-Renault)
1h34:03.414
2n M. Webber (Red Bull-Renault)
a 17.857
3r J. Button (Brawn-Mercedes)
a 18.467
4t R. Barrichello (Brawn-Mercedes)
a 22.735
5è N. Heidfeld (BMW Sauber)
a 26.252
6è K. Kobayashi (Toyota)
a 28.343
7è J. Trulli (Toyota)
a 34.366
8è S. Buemi (Toro Rosso-Ferrari)
a 41.294
9è N. Rosberg (Williams-Toyota)
a 45.941
10è R. Kubica (BMW Sauber)
a 48.180
11è H. Kovalainen (McLaren-Merc.)
a 52.798
12è K. Räikkönen (Ferrari)
a 54.317
13è K. Nakajima (Williams-Toyota)
a 59.838
14è F. Alonso (Renault)
a 1:09.687
15è V. Liuzzi (F. India-Mercedes)
a 1:34.450
16è G. Fisichella (Ferrari)
a 1 volta
17è A. Sutil (Force India-Mercedes)
a 1 volta
18è R. Grosjean (Renault)
a 1 volta
Abandonaments
L. Hamilton (McLaren-Mercedes)
volta 20
J. Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari)
volta 18
Volta ràpida
S. Vettel, 1:40.279 (199,387 km/h)
v. 54
Líders successius
L. Hamilton, v. 1 a 16, i S. Vettel, v. 17 a 55.
Campionat del món. Pilots
1r Jenson Button (Brawn-Mercedes)
95
2n Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)
84
3r Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes)
77
4t Mark Webber (Red Bull-Renault)
69,5
5è Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)
49
6è Kimi Räikkönen (Ferrari)
48
7è Nico Rosberg (Williams-Toyota)
34,5
8è Jarno Trulli (Toyota)
32,5
9è Fernando Alonso (Renault)
26
10è Timo Glock (Toyota)
24
11è Felipe Massa (Ferrari)
22
12è Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes)
22
13è N. Heidfeld (BMW Sauber)
19
Campionat del món. Constructors
1r Brawn-Mercedes
172
2n Red Bull-Renault
153,5
3r McLaren-Mercedes
71
4t Ferrari
70
5è Toyota
59,5
6è BMW Sauber
36
7è Williams-Toyota
34,5
8è Renault
26
9è Force India
13
10è Toro Rosso
8


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.