JUGAR DE CINE

IMMA MERINO

La copa que va «guanyar» Mandela

Poc després de començar a publicar aquesta tanda de Jugar de cine, que amb aquest article s'acaba, vaig llegir que Clint Eastwood dirigiria una adaptació cinematogràfica d'El factor humà, el llibre del periodista John Carlin que du per subtítol explicatiu «Nelson Mandela i el partit de rugbi que va construir una nació». Que Eastwood dirigeixi una altra pel·lícula m'alegra, però, tenint present el tema, aquest projecte em va crear l'expectativa que podria afegir un altre títol a la llista dels meus films preferits relacionats amb l'esport, tot i que el llibre de Carlin, que va viure sis anys a Sud-àfrica escrivint cròniques per a un diari anglès en una època en què el país experimentava el canvi que posaria fi a la barbàrie de l'apartheid, és un testimoni polític i, sobretot, un cant a la figura carismàtica i seductora de Mandela, l'home que va ser capaç de crear un clima de reconciliació en un lloc on hi havia molta gent (la població negra) amb moltes ferides i una altra (un reducte blanc) que es volia aferrar als seus privilegis basats en una vergonyosa jerarquia racista.

En tot cas, la política i l'esport mantenen una relació estreta. Per esmentar casos extrems, sense oblidar tots els que quotidianament ens aporta el profit nacionalista i estatalista de les seleccions, ho sabia Hitler en escenificar els Jocs Olímpics del 1936 com una exaltació de la raça ària, tot i que l'atleta afroamericà Jesse Owens el va amargar. També ho sabien els criminals militars argentins quan, mentre funcionava la seva màquina de matar, es van exhibir triomfals a l'estadi on l'Argentina va guanyar la copa del món de futbol del 1978. Però, afortunadament, també ho sabia el president Mandela quan va convertir la copa del món de rugbi celebrada el 1995 a Sud-àfrica en una festa per a la reconciliació nacional.

El cas és que Invictus (títol de la pel·lícula de Eastwood protagonitzada pel seu amic Morgan Freeman, com a Mandela, i Matt Demon, que encarna François Pienaan, el capità dels Springboks), ja s'ha presentat a Sud-àfrica i, amb vista a participar en la carrera pels Oscar, s'ha estrenat als EUA. A l'Estat espanyol, s'estrenarà el 29 de gener. M'espero una pel·lícula humanista i tinc curiositat per saber com el gran Eastwood ha reconstruït part d'un partit que John Carlin, que escriu articles excel·lents sobre futbol, va definir així: «Va ser devastador. Va ser esgotador. Va ser una guerra de trinxeres, un espectacle no gaire agradable. Però, estrictament des del punt de vista del seu dramatisme, no n'hi ha hagut cap altre igual.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

A Getafe, un esforç més

Girona
 

El Barça gaudeix de la victòria

BARCELONA
 
 

La lliga, en joc en set dies

barcelona
 
Sergi Martínez
CAPITÀ BÀSQUET GIRONA

“No poder ajudar és dur”

Girona
 

Més que un partit a la Bisbal

La Bisbal d’Empordà
 

En un mar de dubtes

barcelona
 

Embalats i amb dubtes

barcelona