JUGA I CALLA

MARTÍ AYATS

Xabi Alonso i el joc del Madrid

Xabi Alonso deu ser el futbolista del Madrid que més pateix aquesta temporada. Segurament no acaba d'entendre si l'errada és de qui el va fitxar pel conjunt blanc o del seu entrenador actual. I dic errada perquè no es comprèn que disposant d'uns dels millors executors de passades llargues, d'un mig centre que equilibra i que té criteri per fer circular la pilota, especialment per obrir-la a les bandes, que sap combinar la passada curta i la passada llarga per controlar el tempo del joc, t'encaparris a jugar pel mig i sense gairebé mastegar la jugada. No és lògic que si tens el jugador idoni per tocar, per fer una bona circulació de pilota, t'entreguis a una aposta frenètica per convertir tots els partits en una anada i tornada sense fi, sense tenir la paciència necessària per coure la jugada, que és el que confereix autoritat i el domini de la situació. I tot això és el que fa el Madrid per fer compliments als seus fitxatges estel·lars: Cristiano, Kaká i Benzema. Només fa falta veure jugar una estona el conjunt de Pellegrini per adonar-se que Alonso està desaprofitat i no troba el seu lloc. Ell hauria de distribuir la pilota i els altres haurien de tocar i marxar, obrir les bandes, crear espais i propiciar els canvis d'orientació de banda a banda, un apartat del joc que és vital i que el madridista domina com pocs. Però, en canvi, assisteix impassible a les reiteratives i llargues conduccions de pilota de Ronaldo, Kaká (i fins i tot de Lass), totes buscant la diagonal cap al centre, mentre es conforma en desgastar-se en tasques purament defensives (si el Madrid el volia per això es va equivocar de totes totes: havia d'haver fixat l'excompany d'equip de Xabi, l'argentí Mascherano).

Però el problema encara és més greu. Se'l vol fer passar per més dolent del que és. Xavi Alonso rep moltes crítiques que asseguren que no té la fluïdesa que tenia al Liverpool i que falla moltes passades. Increïble. La culpa és d'ell o del fet que quan aixeca el cap no hi ha ningú obert a banda i ha d'endarrerir l'execució de la passada? La culpa és d'ell o del fet que ningú s'associï per combinar? La culpa és d'ell o del fet que els que ho han de fer no obren el camp? És d'ell o dels laterals que no s'incorporen per fer bascular la pilota de dreta a esquerra i d'esquerra a dreta per trobar el moment oportú per fer la passada decisiva? És d'ell o del fet que tots volen la pilota al peu i no hi ha desmarcatges? Qui vulgui respondre's per ell mateix que analitzi partits del Liverpool amb Xavi Alonso al camp (la millor síntesi la trobem contra el Norwich la temporada 2004/2005), els moviments dels seus companys, el rendiment del basc, i que ho compari amb els que juguen en el Liverpool i el Madrid actuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.