Més esport

Classificacions

L'amenaça dels Alps

Ciclisme. Basso i Scarponi posaran a prova avui i demà Joaquim Rodríguez en les dues primeres grans etapes de muntanya del Giro d'Itàlia

A partir d'avui els Alps s'alcen davant de Joaquim Rodríguez (Katuixa) com una amenaça al seu històric lideratge, ja que mai ha hagut d'afrontar etapes d'alta muntanya amb aquesta pressió. El seu director, l'italià Valerio Piva, li dóna, amb tot, un “50 per cent de possibilitats” de guanyar el Giro i el veu amb confiança absoluta.

Avui els favorits se les hauran amb dos ports llarguíssims que, teòricament, han de fer les delícies de Michele Scarponi (Lampre) i Ivan Basso (Liquigas), que a més se sol entrenar sempre per aquesta zona. En els últims 50 quilòmetres hauran de pujar el coll de Joux (22 quilòmetres de pujada constant a la frontera amb Suïssa) i el de Cervinia, on estarà situada l'arribada després d'una ascensió de gairebé 30 quilòmetres. Les rampes no són dures, però la duresa dels dos ports podria passar factura. “Ara començarem a saber la veritat perquè tots els favorits han donat el millor d'ells mateixos per amagar el seu estat de forma”, assenyala Piva, que recorda que aquesta temporada encara no hi ha hagut cap etapa d'alta muntanya en cap prova.

Si l'etapa d'avui és un festí per als escaladors, la de demà és directament una orgia: cinc ports de muntanya que poden provocar un daltabaix absolut en la general. L'arribada a Lecco és idònia per a Purito (un port curt amb grans pendents), el problema és si el Katuixa haurà pogut controlar tots els favorits en els ports anteriors. Superar aquestes dues etapes, amb tot, suposarà un pas endavant, però encara quedaran les Dolomites els últims dies del Giro, divendres i dissabte de la setmana vinent.

“Diumenge tindrem una fotografia bastant clara de qui està progressant i qui està defallint”, comenta el director de Rodríguez. “El principal avantatge que té és que està per sobre de tothom en la general; és important no ser víctima del pànic o l'eufòria. Joaquim va fer un petit error en atacar el dia previ a Assís, però és un error petit que no tindrà cap conseqüència al final del Giro”, explica Pavi, principal responsable l'any passat de l'HTC, on havia de preparar les arribades a l'esprint per a Mark Cavendish. “Ja coneixia Rodríguez com a corredor, ara l'he descobert com a persona. És intel·ligent, creatiu, ambiciós i li agradar treballar sempre en equip. Està madur per guanyar una gran volta”, afegeix l'italià.

Etapa 12
1r M. Cavendish (Sky)
3h03:07
2n A. Kristoff (Katuixa)
m.t.
3r M. Renshaw (Rabobank)
m.t
General
1r J. Rodríguez (Katuixa)
51h19:08
2n R. Hesjedal (Garmin)
a 17
3r S. Casar (FDJ)
a 26
4t P. Tiralongo (Astana)
a 32
5è I. Santaromita (BMC)
a 49
52
è J.A. Flecha (Sky)
a 11:47
106è A. Losada (Katuixa)
a 53:36

Tercera victòria per a Mark Cavendish

L'Sky i Mark Cavendish no van deixar lloc a la sorpresa, i el britànic es va endur la tercera victòria en el Giro amb un esprint llarguíssim en què va fer valer la seva habilitat i potència a les cames. Cavendish va superar en una llarguíssima recta a Cervere Kristoff (Katuixa) i Renshaw (Rabobank). El Katuixa pràcticament no va haver de treballar i Rodríguez va descansar a l'espera del festival del cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.