Més esport

La festa era per als de casa

Ciclisme. Vuelta. El Movistar s'imposa en la contrarellotge per equips, als mateixos carrers per on passen els ‘sanfermines', en una demostració de superioritat en aquesta modalitat

La Vuelta va voler començar amb una espectacular contrarellotge per equips, que passava pels mateixos carrers per on transcorren els encierros de San Fermín i que acabava a la plaça de toros de la capital navarresa. Una nota folklòrica per la qual, per exemple, el Caja Rural va voler retre homenatge als seus conciutadans en el seu retorn a la Vuelta 23 anys després substituint el seu mallot habitual –només ahir, avui ja el recuperaran– per un que estava inspirat en l'uniforme habitual de San Fermín. És clar que si un dels equips de la ciutat va voler contribuir a la festa, l'altre, el Movistar, el més important i amb més història –ve del Reynolds, Banesto, Illes Balears, Caise d'Espargne– el va superar amb una victòria inesperada, sobretot per la diferència que va treure a la resta d'equips. Un resultat que permet a un dels seus joves valors, el basc Jonathan Castroviejo, sortir avui amb el mallot vermell de líder. Van ser, els dos equips de casa, el primer i l'últim a sortir. I tots dos es van sumar a la festa si bé de maneres ben diferents. Perquè si Movistar va ser el millor –sortia l'últim perquè té el guanyador de l'any passat, Juan José Cobo–, Caja Rural va ser el més fluix i va acabar a 1:27 dels seus veïns, la mateixa diferència que Garmin, que havia perdut la seva formació per una caiguda múltiple de la qual només van arrencar els cinc homes que necessitava per marcar el temps final –també Astana va patir una caiguda, però només amb dos afectats.

Galleda per a Rabobank

Dins la plaça, a l'escenari que hi havia a l'arena, hi havia unes cadires que ocupaven els homes de l'equip que havia marcat el millor temps. I el primer a ocupar-les va ser el BMC, quart a sortir després de Caja Rural, Orica Green Edge i Garmin i que va establir el 19:01 com a temps a superar –l'organització va donar primer 19:03, i va passar en més d'una ocasió– gràcies a l'embranzida que els va donar Philippe Gilbert a la pujada de Santo Domingo. I, és clar, des d'allà van passar a ser una de les imatges a seguir. Fins que Rabobank li va prendre el lloc de privilegi, per centèsimes. La formació holandesa havia sortit set torns després i s'hi va estar fins al final –al pas intermedi, al quilòmetre 9, era 2 segons més ràpida que BMC. L'Sky de Chris Froome els havia millorat el temps parcial en quatre segons i quan els britànics no els van superar el temps final, ho van celebrar com si es tractés d'una victòria. Una imatge que els va envalentir perquè els britànics havien tornat a mostrar la seva fortalesa col·lectiva. Lars Boom ja es veia amb el mallot de líder –havia estat el primer Rabobank a creuar la meta–, però la victòria de Movistar els va enfonsar en la derrota. L'equip d'Eusebio Unzué va polvoritzar uns registres que havien estat igualadíssim fins aleshores i això que en el primer parcial havia estat dos segons més lent que l'Sky (9:08). El guanyador de l'any passat, Juanjo Cobo, va perdre quatre segons perquè es va quedar en l'última pujada, molt exigent. Una victòria, la de Movistar –la 25a aquest any– que va permetre a un dels seus homes amb més projecció convertir-se en el primer líder de la Vuelta i recollir el mallot vermell d'una de les institucions del ciclisme navarrès i internacional, Miguel Indurain. Van fer un bon paper els equips de Purito Rodríguez i Alberto Contador (Katuixa i Saxo Bank), només separats per un segon de diferència i a dos i tres, respectivament, de Christopher Froome (Sky).

5 quilòmetres de recta

La primera etapa en línia d'avui transcorrerà gairebé sencera per Navarra i presenta també el primer port de muntanya –la Txapela, de tercera categoria al quilòmetre 78–, ben bé per poder donar el primer mallot de muntanya, de punts blaus, i tenir totes les classificacions en joc. Però la sorpresa seria que no es resolgués a l'esprint: l'arribada és en una recta de cinc quilòmetres, entre camps de vinyes, els últims metres de la qual piquen cap amunt. Una de les úniques oportunitats per als equips que tenen especialistes en les arribades massives per poder guanyar una etapa, perquè la de demà ja acaba en un port de primera categoria, a Arrate.

PROTAGONISTES

Al final hi ha hagut diferència. Hem entrat tal com anàvem. L'objectiu era guanyar a casa
Jonathan Castroviejo
MOVISTAR
1a etapa (CRE) 16,2 km
1r Movistar
18:51
2n Rabobank
a 10
3r Omega Pharma
m.t.
4t BMC
m.t.
5è Sky
a 12
6è Lotto
m.t.
7è Saxo Bank
a 14
8è Katuixa
a 15
9è Euskaltel
a 28
10è Astana
a 33
11è Ag2r
a 34
12è Vacansoleil
m.t.
13è Green Edge
a 35
14è Liquigas
a 41
15è Cofidis
a 47
General
1r Jonathan Castroviejo (Movistar)
18:51
2n Javier Moreno (Movistar)
m.t.
3r Beñat Intxausti (Moviostar)
m.t.
4t Nairo Quintana (Movistar)
m.t.
5è Alejandro Valverde (Movistar)
m.t.
6è Juanjo Cobo (Movistar)
a 4
7è Lars Boom (Rabobank))
a 10
8è Bauke Mollema (Rabobank)
m.t.
9è Juanma Garate (Rabobank)
m.t.
10è Robert Gesink (Rabobank)
m.t.
24è Rigoberto Uran (Sky)
m.t.
25è Chris Froome (Sky)
a 12
35è Alberto Contador (Saxo Bank)
a 14
40è Joaquim Rodríguez (Katuixa)
a 15
41è Denis Menchov (Katuixa)
m.t.
He arribat a pensar que guanyàvem la contra rellotge. Arribo amb ganes i amb força, motivat
Joaquim Rodríguez
katuixa

Concentració a Pamplona

La plataforma Esait, a favor de les seleccions basques, va fer ahir al migdia una concentració a la plaça del Baluarte de Pamplona per reivindicar que Euskal Herria és una nació. Havia previst fer una kalejira, però la delegació del govern a Navarra els va impedir fer la marxa per “problemes organitzatius”. Esait, que convoca una marxa cicloturista demà a Eibar, va animar els aficionats a lluir ikurrins al llarg del recorregut, en què també hi havia estelades



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Engega el Barça de Flick

BARCELONA
 

400.000 euros per Núñez

BARCELONA / girona
 
 

Una cessió per créixer

girona
 
PARÍS 2024

‘La Seine olympique’

 

Djokovic, sense desgast

BARCELONA / LONDRES
 

Més joventut i talent

girona
 

Impacte Lamine Yamal

barcelona