Més esport

Una sortida de diumenge

Ciclisme. John Degenkolb imposa la seva potència per apuntar-se la primera etapa en línia de le Vuelta a l'esprint, i Contador retalla segons en el pas intermedi

John Degenkolb i l'Argos ja tenen mitja Vuelta encarrilada, gràcies a la victòria d'un dels nous productes de la factoria alemanya a l'esprint que va resoldre la primera etapa en línia de l'edició de la Vuelta amb més finals en altura dels últims temps. Perquè el velocista natural de Gera (1989), a l'estat alemany de Thüringen, ja va ser una de les sorpreses de la temporada passada el seu primer any com a professional i, amb la d'ahir, ja acumula set victòries aquest curs, si bé va ser la primera en una volta gran –Peter Sagan i Daniele Bennati no li van deixar ni les engrunes a les arribades massives de la Vuelta de l'any passat–. Un altre component del dream team d'esprintadors que va arribar a aglutinar l'HTC alemany i que va estar liderat pels dos millors especialistes del moment, Mark Cavendish i Andre Greipel, i que fins ara tenia en una victòria al Dauphiné Libéré l'any passatm, en què va superar Purito, el seu dia gran com a professional –el vallesà es va sorprendre de la potència de l'alemany, amb un aparent sobrepès–. Precisament aquesta potència va ser la que va permetre Degenkolb superar l'australià Allan Davis (Green Edge) amb un cop de ronyó en una arribada massiva sense que cap formació pogués llançar els seus especialistes, en un u contra tots en els últims dos quilòmetres –quan el pilot va neutralitzar Sergei Lagutin (Vacansoleil), que ho havia intentat en solitari a 5 quilòmetres de la meta i que havia arribat a tenir 11 segons.

Els ingredients

Temperatures elevades, amb 35 °C a la sortida de Pamplona, i màximes properes als 40 °C; pluja a la línia d'arribada quan faltava menys d'una hora perquè hi arribessin els protagonistes, que encara va fer augmentar més la sensació de xafogor; primera etapa en línia després d'una contrarellotge per equips, amb desgast més mental que físic, i a un dia que comencin les etapes que acaben en ports de primera categoria (avui, Arrate i, demà, l'estació de Valdezcaray) a l'espera que dimecres es pugui tornar a veure un altre esprint. I, amb aquests ingredients, i sent diumenge, el pilot s'ho va prendre amb calma. Primer no va permetre que la fuga del dia fos nombrosa –hi va haver un primer intent amb 14 unitats– i després sí que van saltar-ne quatre si bé un, Niki Terpstra (Omega), va ser neutralitzat al cap de només 6 quilòmetres. Aleshores, van ser Javier Aramendia (Caja Rural), Javier Chacón (Andalucía)i Mikhail Ignatiev (Katuixa) els qui van tenir el vistiplau del Movistar, que es va posar al davant del pilot sense un ritme de persecució amb més de 160 quilòmetres al davant. Sí que es van poder jugar els primers punts del premi de la regularitat i la muntanya, amb la correcció de l'organització, perquè el primer en coronar la Xapela havia estat Aramendia, però els jutges van decretar que havia tancat Chacon. Abans, Ignatiev els havia superat a l'esprint especial, al mateix lloc en què Contador va retallar dos segons a Castroviejo després –el madrileny ja ha anunciat que tornarà a fer-ho, si pot–. I, amb els premis repartits, les diferències van començar a baixar quan Sky va entrar a ajudar Movistar, amb la intenció que Ben Swift pogués disputar la victòria –va ser tercer–. La pluja, quatre gotes mal contades en el primer pas per Viana, va posar tothom en alerta i, a 12 quilòmetres del final, ja s'havien acabat les aventures –faltava l'intent de Lagutin– amb l'Sky imposant el ritme en la recta cap a la meta. Però els britànics van haver de compartir les aspiracions amb Saxo Bank, Liquigas i Green Edge, Lotto... i Degenkolb, a qui comparen amb Erik Zabel i que és l'esperança alemanya junt amb Tony Martin i Marcel Kitte, va saber optimitzar l'esforç i es va apuntar la seva primera victòria en una de les grans, a l'espera que el final a Arrate pugui començar a sacsejar la general.

LES REACCIONS

Veníem amb la intenció de guanyar una etapa al més aviat possible i ho hem aconseguit
John Degenkolb
ARGOS
2a etapa 181 km
1r John Degenkolb (Argos)
4h38:40
2n Allan Davis (Green Edge)
m.t.
3r Ben Swift (Sky)
m.t.
4t Elia Viviani (Liquigas)
m.t.
5è Klaas Lodewyck (Lotto)
m.t.
6è Vicente Reynés (Lotto)
m.t.
7è Davide Cimolai (Lampre)
m.t.
8è Gianni Meersman (Lotto)
m.t.
9è Manuel Cardoso (Caja Rural)
m.t.
10è Daniele Bennati (R. Shack)
m.t.
General
1r Jonathan Castroviejo (Movistar)
18:51
2n Nairo Quintana (Movistar)
m.t.
3r Javier Moreno (Movistar)
m.t.
4t Alejandro Valverde (Movistar)
m.t.
5è Beñat Intxausti (Moviostar)
m.t.
6è Juanjo Cobo (Movistar)
a 4
7è Dennis Van Winden (Rabobank))
a 10
8è Niki Terpstra (Omega)
m.t.
9è Kevin de Weert (Omenga)
m.t.
10è Alessandro Ballan (BMC)
m.t.
11è Philippe Gilbert (BMC)
m.t.
12è Lars Boom (Rabobank)
m.t.
24è Chris Froome (Sky)
a 12
32è Alberto Contador (Saxo Bank)
a 14
38è Joaquim Rodríguez (Katuixa)
a 15
41è Albert Losada (Katuixa)
a 15
51è Joan Antoni Flecha (Sky)
a 32
186è Xavi Florencio (Katuixa)
a 3:40
No em suposava un gran esforç i, a vegades, les voltes es resolen per pocs segons
Alberto Contador
saxo bank


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.