CICLISME / TOUR DE FRANÇA

Ja el tenim aquí

Catalunya es vesteix de groc per rebre el gran esdeveniment de l'any

La caravana donarà pas a un pilot que arribarà a la muntanya olímpica

La pujada final evitarà un esprint massiu i el desenllaç és incert

El món veurà Catalunya avui amb uns ulls diferents, el de les càmeres panoràmiques que porten el Tour a tot el món a través de 180 canals a una audiència de centenars de milions de televidents. El Tour, l'esdeveniment esportiu que durant el juliol centra més interès arreu del planeta, viurà per primer cop una etapa completa al Principat i arribarà a Barcelona per primer cop en l'era de la televisió en directe. Les altres dues vingudes a la Ciutat Comtal (1957 i 1965) pertanyen ja a una altra generació. L'expectació que s'ha generat per l'arribada de la cursa al nostre país ha anat «in crescendo» els últims dies conscients tots plegats que ens trobem amb una ocasió única per presenciar en directe un esdeveniment com aquest. Amb tot, el director del Tour, Christian Prudhomme, no va descartar que Barcelona pugui ser en un futur no gaire llunyà l'escenari de la sortida d'un Tour. Però això són hipòtesis, la realitat és la que tindrem avui i demà en algunes carreteres catalanes. Ni les enormes restriccions de trànsit han afectat la visió general de cita històrica que genera la visita.

Els que van viure les arribades del Tour del 1957 i 1965 recorden encara perfectament que les carreteres per on va passar la cursa van ser assaltades literalment per milers de persones a tot Catalunya, que van viure amb incredulitat un fet tan extraordinari com el pas de la caravana publicitària, un carnaval gegantí que delecta fins i tot els no-aficionats al ciclisme. A Girona, on mai de la vida han viscut un esdeveniment esportiu com aquest, fa temps que preparen la gent perquè la rebuda als ciclistes i el pas de la caravana sigui multitudinària. A Barcelona, l'Ajuntament també fa dies que intenta mobilitzar la població perquè la ciutat esdevingui una onada groga amb els corredors. La capital ha volgut recuperar l'esperit olímpic del 1992 i que tothom s'impliqui en aquesta arribada.

De cara a la lluita per la victòria, és del tot segur que des del primer quilòmetre se succeiran els intents d'escapada, perquè no és fàcil que a la muntanya de Montjuïc hi pugui haver un esprint massiu. Els corredors hauran de pujar 1,7 km a un desnivell del 3%. Si hi ha un esprint, l'excampió del món Óscar Freire té aspiracions fermes de guanyar l'etapa. En els dos últims quilòmetres es desfermaran les hostilitats.

ELS PRECEDENTS

1957
Perpinyà-Barcelona (René Privat)
Circuit de Montjuïc (Jacques Anquetil)
Barcelona-Ais les Termes (Jean Bourles)
1965
Ais les Termes-Barcelona (José Pérez Francés)
Barcelona-Perpinyà (Jan Janssen)
1968
St. Gaudens-la Seu d'Urgell (Herman van Springel)
La Seu d'Urgell-Perpinyà (Jan Janssen)
1974
Colomiers-la Seu d'Urgell (Eddy Merckx)
La Seu d'urgell-Saint Lary (Raymond Poulidor)
2007
Vall d'Aran-Pla de Beret Denis Mentxov (Rabobank)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.