ARRAN DE TERRA

MARC BATALLER

La tradició del Boxing Day

El Boxing Day (‘el dia de les caixes'), és una festivitat de les illes Britàniques i de les seves antigues colònies que se celebra el 26 de desembre. Durant aquest dia és tradició donar regals a les classes més desfavorides. El seu origen es remunta a l'Edat Mitjana quan, segons una de les teories més esteses, els nobles regalaven caixes de les restes de menjar de Nadal als seus servents. El Boxing Day també està lligat amb esdeveniments esportius i, des del segle XIX, sempre es juga una jornada de lliga de futbol. És un dels dies més importants, per exemple, per a la Premier League, que no s'atura durant les festes nadalenques. El Boxing Day és un emblema cent per cent britànic, però s'ha de reconèixer que té el seu encant jugar en aquestes dates i que no estaria malament exportar-ho a altres lligues, com l'espanyola. Els aficionats de la Premier esperen tot l'any aquesta marató de partits que es disputen per Nadal i els camps sempre estan plens a vessar de famílies senceres que aprofiten les vacances escolars dels nens per anar als estadis. Moltes vegades ens queixem que la mainada no pot anar als camps de futbol, sobretot al Camp Nou, perquè els partits es programen massa tard –les televisions, les maleïdes televisions, sempre manen: el partit contra el Sevilla, la nit de Reis, a les deu, és una barbaritat–. Doncs, per Nadal, seria una època extraordinària. Partits a les cinc o les sis de la tarda amb estadis a rebentar, amb una atmosfera diferent, amb l'ambient més festiu i familiar que sempre porta el Nadal. Aquestes són les sensacions que es viuen en la Premier i que aquests últims dies hem pogut veure per la tele. Alguns, realment, hem tingut una mica d'enveja sana.

A l'altre cantó de la moneda, hi ha l'opinió dels jugadors. En la Premier no se senten gaires crítiques contra el Boxing Day, però aquí estic segur que els implicats posarien el crit al cel. El mateix Xabi Alonso, ara al Madrid i que durant diverses temporades va militar al Liverpool, recordava fa pocs dies en un diari que els jugadors necessiten tenir vacances per Nadal, sobretot tenint en compte que aquest any hi ha el mundial de Sud-àfrica. Aquestes declaracions segurament mai no les hauria fet a Anglaterra. El debat d'exportar aquest model ja fa anys i panys que dura i és poc probable que el veiem aquí, però l'esperança és l'últim que es perd i cada any demano als Reis Mags un Boxing Day per a la lliga espanyola. A veure si algun dia em porten aquest regal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.