l'ENDEMÀ DE LA FIRa

JOAN MARTÍ

Candelária? No, gràcies

Aficionats a l'hoquei sobre patins: cordeu-vos els cinturons. No pas per les emocions de la copa, que acostumen a ser fortes. El motiu del temor és que el Candelária ha demanat ser l'organitzador de la magnífica final a sis de la lliga europea, el darrer invent dels dirigents continentals. Ara, hi ha quatre grups de quatre. Els quatre primers accedeixen directament a la fase final i els quatre segons jugaran una eliminatòria per decidir els dos classificats restants. És a dir, que en l'OK Lliga se suprimeix el play-off perquè hi ha crisi i en la lliga europea llancen la casa per la finestra. Perquè en la final a sis, a més, hi haurà dos grups de tres equips que jugaran una lligueta. Tot plegat, invents perquè torni a guanyar un portuguès d'una punyetera vegada i recuperi de la memòria històrica el darrer títol del Porto aconseguit el 1990. No és una història nova i la crítica és tan reiterada com infructuosa perquè fins que els clubs no s'uneixin i tallin el bacallà res no canviarà. És a dir, mai. Perquè als clubs portuguesos i als italians ja els interessen aquests invents que evitin que els equips catalans i el Liceo acaparin les finals a quatre, a sis o a vuit. A les finals de nombre imparell encara no hi han arribat. Però el factor Candelária és un element encara més distorsionant. Primer perquè el viatge és una odissea. Candelária és una ciutat de les illes Açores i cal un llarg desplaçament en avió i un altre amb vaixell per arribar-hi. I després pel tema dels horaris i la repercussió de la competició. A Torres Novas, el 2006, alguns partits es van acabar pels volts de les dues de la matinada, un horari gairebé after. A les Illes Açores,com a Canàries, és una hora menys, i coneixent la sensibilitat del comitè europeu ja ens podem calçar amb els horaris dels partits i les facilitats per fer arribar la informació als aficionats. Com més tard s'acaben els partits, menys espai tenen les cròniques en els diaris, menys oients les ràdios, etc.

Quan hi ha sortejos dels grups europeus, tots els equips catalans volen evitar el Candelária per estalviar-se el viatge i perquè hi acostumen a perdre. En el darrer desplaçament, el Noia va caure per un contundent 7-2. Per això, l'equip de Sant Sadurní i el Reus tenen l'oportunitat de lliurar-nos de l'arxipèlag de les Açores. El dia 6 de març, el Noia rep els portuguesos i el dia 27 de març el Reus jugarà a la pista dels lusitans un partit extremadament complicat en què els roig-i-negres temen un arbitratge hostil per afavorir els interessos organitzatius del Candelária que, si no accedeix a la final a sis, lògicament retirarà la seva candidatura. Tant de bo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.