JUGAR DE CINE

Bogart, Primo Carnera i el Toro

A mi no em sembla que m'agradi la boxa, però sí que deuen agradar-me les pel·lícules ambientades en el món de la boxa. Dic això perquè m'adono que, sense fer-ho amb premeditació, aquest nou Jugar de Cine s'està convertint en una mena de monogràfic per capítols (o almenys va conformant un cicle possible de pel·lícules) sobre cinema i boxa. Un film em du a l'altre. I així és que, mentre escrivia fa quinze dies sobre Rocky Graziano/Paul Newman marcat per l'odi, se'm va fer present com Humphrey Bogart, amb un rictus més amarg que mai pels efectes de la malaltia que el devastava fins a dur-lo, poc després, a la mort, va relatar la dura caiguda del Toro Moreno, un argentí gegantí i ingenu que, guanyant rivals subornats per promotors inevitablement mafiosos, creu que és un gran boxejador fins que la trampa es fa insostenible. Aleshores, abandonat pels que en treien profit, ensopegarà amb la realitat.

Més dura serà la caiguda (The Harder they fall) va ser dirigida l'any 1956 per Mark Robson, que abans havia realitzat L'ídol de fang, un altre film sobre el món de la boxa. Philip Yordan va escriure el guió a partir d'una novel·la de Budd Schulberg (excel·lent escriptor i guionista, entre altres, de La llei del silenci) que, en certa manera, s'inspirava en la primera etapa, a final dels anys vint del segle passat, de Primo Carnera als EUA. Carnera, d'origen italià, també era un gegant ingenu que, havent començat com a home forçut en el món del circ a París, va ser descobert per un promotor de boxa que va fer que cregués en les seves possibilitats com a boxejador. Sense tècnica, però pegant fort, Primo Carnera va adquirir una fama que el va dur a provar sort als EUA, on la màfia del món de la boxa hi va veure una oportunitat d'enriquiment. Amb una forta campanya de promoció i subornant els contrincants, els agents mafiosos van popularitzar Carnera a la vegada que s'hi projectava l'ombra certa de la trampa. El boxejador, però, no era conscient de les seves limitacions i tampoc de les martingales amb les quals havia fet carrera en el món de la boxa. Fins que va ensopegar amb un bon boxejador, Jim Maloney, que va guanyar-lo de manera humiliant. Retornant a Europa i formant-se com a boxejador, Primo Carnera va tenir una segona etapa als EUA, però la primera es correspon amb la història del Toro Moreno, un pobre desgraciat que remou la consciència del periodista Eddie Willis, que comença essent un personatge dur i cínic, però que acaba com un sentimental carregat de moral: Bogart, sempre ell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.