NOMS PROPIS

XAVI TORRES

No oblidem els orígens

1. El planter

Opinió més o menys coincident en els dos episodis de la pretemporada del Barça: destacada actuació dels membres de les noves generacions del planter, en els gols i, sobretot, en la concepció i desenvolupament del sistema. És el que passa quan es té un pla. El projecte futbolístic barcelonista que Cruyff va portar al club el 1988 ha sobreviscut a totes les crisis institucionals, socials i esportives. Ha passat per sobre dels que creien en una altra cosa (Robson i Serra Ferrer, per exemple) i dels que han obert el debat sobre la necessitat de guanyar múscul per aconseguir l'equilibri. Cíclicament el debat es tanca com a conseqüència de l'evidència, però no se sap per quina raó un trist empat serveix per reobrir-lo. Ara, novament, l'estada 2009 ha fet tancar el debat sobre el model.

2. Gaspart-Van Gaal

Recordo una frase de l'expresident. En el debat sobre el model i la gent de casa o de fora, Gaspart va voler defensar les teories del seu entrenador (algú pot entendre que aquest bon home fitxés l'holandès per segona vegada? La resposta té premi!). Preguntava Gaspart als socis: «Què preferiu, no guanyar res amb el planter o la copa d'Europa amb onze estran- gers?» Premisses falses. Ni una cosa ni l'altra. El sentit de promocionar els jugadors de casa va lligat a la defensa d'un mateix model que ajudi els joves a integrar-se en el futbol professional. De què serveix el model actual de futbol al planter, si després, al primer equip, hi ha un entrenador que no creu en el sistema o que evita el risc que acompanya sempre fer pujar un juvenil? Guardiola és la cirera del projecte: creu en el model i en el futbol de base.

3. Mata

Però hem de tocar de peus a terra. La pregunta és: si tot això és així, per què Guardiola vol Mata com a substitut d'Henry si té Jeffren fent una pretemporada esplèndida? Per jugar al Barça no només cal entendre el joc i estar disposat a morir pel model, sinó que s'ha de tenir un nivell tècnic brutal i una mentalitat a prova de bombes: s'ha de guanyar, guanyar i guanyar, cada partit, cada torneig, cada campi- onat, amb crítiques o amb elogis, sent titular o suplent. Guardiola ha impulsat jugadors com Piqué i Busquets protegits pel sistema i per la pròpia qualitat. Pedro va fent (ser el suplent de Messi és dur) i Jeffren, ja ho veurem. Si Guardiola vol Mata és per alguna cosa…

4. Sergi Barjuan

Atenem a una excel·lent notícia de la base: Ser- gi Barjuan, un dels millors laterals esquerres de la història del Barça (també fet a casa), s'estre- na com a entrenador del club. Dirigirà el juve- nil B. Un altre que seguirà el model. En el juve- nil A, dos més de la cadena, Garcia Pimienta i Quique Álvarez, que també van ser nanos de la Masia. Atenció! Tenen una experiència fabulosa com a futbolistes fets en el model, però això no ho és tot. Cal humilitat per aprendre, moltes hores de dedicació, molts llibres per llegir i molts consells a escoltar dels que no són famosos però en saben. El futbol de base és molt complicat, però és l'origen de tot.

Zlatan Ibrahimovic
agafant números per a la rifa
«No hauria fitxat mai pel Real Madrid»
Que bé que sona! Que ens ho demostri amb 30 gols!
Míchel Salgado
liquidat a la «Casa Blanca»
«Es fa dur, sortir del Real Madrid»
Es fa dur no veure'l vestit de blanc, ara que era un autèntic colador!
Jorge Valdano
fill de l'ésser superior
«No fitxarem ningú més»
Però que encara queda algú per fitxar?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.