sempre guanyen els mateixos

frederic porta

L'article que mai no vols escriure

La mort sobtada, terrible, d'un excel·lent futbolista extrau per força l'essència bondadosa de les persones. En el tram curt, Dani Jarque transmetia aquella seguretat dels escollits per a la glòria, la bellesa del jovent, la cautela de tracte amb què els futbolistes es relacionen amb desconeguts, no fos cas que les confiances portessin disgustos. Al camp, allà on havia d'expressar talent, Jarque mostrava l'elegància dels centrals de sempre, dels que marquen la ratlla a tothom, transmetent seguretat als companys i als seguidors per generar complicacions als rivals. L'anàlisi se'n va per força al temps present, com si ens trobéssim encara en estat de negació davant l'impacte d'una notícia que, per injusta, genera rebel·lió emocional.

Arribaran, a partir d'ara, les derivades pròpies de la tràgica notícia. Garbellem les apropiades al periodisme de rigor i així, quedem-nos amb el record d'un jugador excel·lent a qui encara quedava camí d'ascens per recórrer. Nou capità en la il·lusió d'una nova era espanyolista, aquesta sotragada emocional, aquest impacte al cor d'un concepte que ha recobrat força metafòrica en els últims mesos, el de la família espanyolista, ens porta cap al missatge senzill de la sincera condolença a les persones del seu cercle més proper. La xicota embarassada, els seus íntims, incapaços de trobar respostes a preguntes impossibles. I més enllà, els seguidors, aplegats a la porta 21, acostumats al patiment gairebé sistemàtic que esdevé consubstancial amb la tria de l'estima per uns colors i un sentiment. També, pels amics d'El 9, que, segur, hauran vessat llàgrimes per Jarque i per aquells periquitos que barrejaran avui dolor i por. Temença endèmica en l'entitat, ara aplicada a l'efecte que pot tenir aquest cop baix en un moment tan dolç, aquesta fel en la mel de Cornellà. Òbviament, només queda continuar junts en el record de Dani Jarque.

Volíem escriure de Shakespeare, del seu Molt soroll per no res aplicat al mercat de reforços del Barça, que sembla anar per una banda, i als plans de Pep Guardiola, que circularan per una altra. I ho fem de Dani Jarque, i no volíem, en la mort inesperada d'una ànima jove, d'un bon futbolista, fill de la família dels periquitos. Els periodistes temem els articles que mai no volem escriure, i aquest és un d'aquests.

EL REFLEX DE PAVLOV Sona la campaneta i comencem a salivar, com en el reflex d'en Pavlov, aquell científic que experimentava el comportament dels gossos. Tenim un estiu distret, ben distret a base de noms i cognoms i al final, creiem les nostres pròpies cabòries. S'ha lesionat Márquez –ves, quina novetat– i neixen artificials preocupacions: Només queden Puyol i Piqué com a centrals per afrontar el primer matx oficial. Ai, quin daltabaix! Sort que la plantilla ha demostrat la suficient maduresa, versatilitat i prou recursos com per obviar aquestes alarmes de pa sucat amb oli.
CESC, TARD O AVIAT Cesc va marxar a Anglaterra perquè no veia futur en el Barça, simplement. Tan senzill com el seu desig de tornar a casa, tard o aviat. I si per ell fos, ja seria aquí, ben segur. Culer, d'Arenys i boig per triomfar a casa, haurà d'anar amb cura per surar damunt de mil circumstàncies professionals si vol assolir l'objectiu final. Siguin els interessos de l'Arsenal, siguin els talonaris dels poderosos o siguin les estratègies que dibuixin diversos grups des de Barcelona a curt, mitjà o llarg termini. Abans o després, però, si ell així ho desitja, aquí acabarà.
LA FRASE D'HENRY Ho ha dit Henry i la frase mereixeria una placa en marbre, al Camp Nou: «Els equips fitxen talent. El Barça el forma.» No serà tan memorable, tan històrica, com la de Narcís de Carreras i el «més que un club», però la reflexió mereix desitjar-li llarga vida i que es perpetuï l'esperit de la Masia. Henry ha revelat el secret a veus, ha donat forma a una manera de ser i de fer que els culers haurien de tenir tan assumida com el mateix sentiment i orgull de pertinença al col·lectiu. És el secret de l'èxit actual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.