Benvingut a casa, Lance

El ciclista texà torna a la ciutat on va preparar la majoria de les seves victòries en el Tour

Després de guanyar el seu cinquè Tour de França, Lance Armstrong assegurava en una entrevista exclusiva a El 9 Esportiu que Girona era una ciutat fantàstica per viure-hi, però que trobava a faltar gespa a la Devesa. Sis anys més tard, els responsables municipals ja ho han previst en el pla d'usos del parc i, fins i tot, n'han plantat com a prova pilot. El ciclista nord-americà ho podrà comprovar in situ en una de les poques visites que haurà fet a la ciutat després d'abandonar la residència que tenia al carrer de la Força. Però aquesta vegada Armstrong no hi arribarà per preparar la cursa ciclista més famosa del món, sinó per participar-hi.

I és que aquest no només serà el primer cop que la capital gironina rep el Tour, sinó també el primer que la visita algunes de les tres grans proves per etapes del món. Fins ara, ni tan sols la Vuelta a Espanya ha fet parada i fonda a Girona. És per aquest motiu que el pas de la cursa, l'esdeveniment esportiu més important que haurà rebut mai la ciutat, ha aixecat una gran expectació a Girona i a la resta de poblacions del país per on passarà.

L'atzar ha volgut que l'any que el Tour arriba a la ciutat coincideixi amb el retorn d'Armstrong a la competició, després de tres anys retirat i dedicat als seus projectes filantròpics. L'americà, com tants altres compatriotes seus, va utilitzar les comarques gironines com a base d'operacions per preparar la majoria de les seves victòries en el Tour. Allunyat de la persecució constant dels periodistes a la qual estava sotmès a la seva antiga residència europea, a París, Armstrong va trobar a Girona el recer ideal per entrenar-se amb tranquil·litat, ajudat per la discreció dels veïns gironins.

Per reblar el clau, només hauria faltat que el ciclista texà hagués arribat a Girona vestit de groc, però la diferència de 22 centèsimes respecte de Cancellara després de la contrarellotge per equips finalment li ho ha impedit.

Girona és moda.

Armstrong no va ser el primer ni l'últim corredor d'elit que s'ha establert a Girona durant la temporada ciclista. Qui va dir-li meravelles d'aquestes comarques i va animar-lo a instal·lar-s'hi va ser el seu compatriota, i llavors company d'equip al US Postal, George Hincapie, que encara viu a Sant Julià de Ramis. Un altre amic seu, l'exciclista Jonathan Vaugthers, ha apostat perquè l'equip que dirigeix, el Garmin, estigui establert a Girona, ja que la majoria dels seus ciclistes hi viuen.

La relació d'Armstrong amb la ciutat és ara gairebé nul·la. Abans de l'última edició del Giro d'Itàlia, prova en la qual va participar per primera vegada, va fer una visita llampec a Girona per ultimar unes gestions. El palau que tenia al carrer de la Força ja l'ha venut, així com el cotxe amb el qual es desplaçava quan era aquí. El prestigiós fisioterapeuta de Quart Ricard Huélamo, que va ser el massatgista d'Armstrong, és de les poques persones que encara hi manté una relació, tot i que sigui ben escadussera.

Armstrong, molt gelós de la seva privacitat, tampoc no es va prodigar gaire en la vida social de la ciutat, però sí que va acceptar el Premi Internacional Jordi Xifra Heras en la III Nit de la Comunicació, organitzada per El Punt i l'Escola Superior de Relacions Públiques. En la festa es va mostrar encantat de poder conèixer l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol. El corredor solia entrenar-se per les Gavarres, a carreteres com ara les de la Ganga, Santa Pellaia o els Àngels. Ocasionalment, també es desplaçava a l'alta muntanya del Pirineu Oriental per fer ports més durs. Sovint acceptava que l'acompanyessin una estona els aficionats que es trobava pel camí, fins que premia l'accelerador i els deixava enrere. A vegades, quan acabava els entrenaments, a Armstrong se'l veia passejar per la rambla i, fins i tot, se'l va veure per les botigues amb Sheryl Crow, amb qui va tenir un relació sentimental un cop separat de la seva esposa.

L'americà va arribar ahir a la ciutat, on s'ha allotjat amb la resta de l'equip Astana a l'AC Hotel, envoltat d'un bombolla hermètica que l'ha fet gairebé inaccessible en les primeres etapes del Tour. Fins i tot, alguns periodistes han tingut problemes amb el cos privat de seguretat que el segueix a tothora. Per evitar al màxim exposar-se en públic, Armstrong sempre arriba l'últim al control de signatures de cada etapa i, fins i tot, prefereix arribar tard i pagar la multa corresponent. Caldrà veure si Girona li desperta la nostàlgia dels millors moments de la seva carrera esportiva i estova una mica la seva cuirassa hermètica.

El ciclista més mediàtic

Lance Armstrong es va convertir en tota una celebritat quan va guanyar el seu primer Tour de França, ja que feia poc que havia superat un càncer de testicles. Pocs s'esperaven, però, que el nord-americà encadenaria victòries fins a igualar els cinc Tours consecutius de Miguel Indurain, el 2003, i fins a convertir-se en el ciclista amb més victòries en la prova francesa, el 2005, amb set. Armstrong es va convertir en una icona mediàtica, per bé (va crear una fundació molt activa de lluita contra el càncer i el seu famós braçalet –a la foto– el lluïa tothom) i per mal (mai no va ser sant de devoció ni de la premsa francesa ni de l'espanyola). El cas és que pocs ciclistes han tingut, i tenen, tanta repercussió en els mitjans de comunicació. De fet, Hollywood ja està preparant una pel·lícula biogràfica sobre la superació del seu càncer i sobre la seva carrera esportiva. La dirigirà Gary Ross i podria estar interpretada per Matt Damon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.