Oliver confirma l'espionatge
Jutjats. La fiscalia provincial de Barcelona ha d'investigar si Ferran Soriano i Joan Oliver van cometre un delicte penal per haver violat la privacitat de treballadors, executius i directius del Barça
L'expresident del Barça Joan Laporta, farà dijous una roda de premsa per valorar la sentència del Suprem que l'obliga, a ell i a set exdirectius, a presentar un aval de 23,2 milions d'euros, sentència que el soci demandant, Vicenç Pla, va assegurar ahir que es complirà. Laporta també valorarà la decisió de la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya d'arxivar la demanda que un altre soci, Nicolás Marín, va presentar contra ell per apropiació indeguda i administració deslleial. En aquest cas, la fiscal, Assumpta Pujol Ribera, no veu delicte ni en l'ús de la targeta de crèdit del club, ni en la compra dels terrenys de Viladecans ni en les despeses generades pels sistemes de seguretat instal·lats a la casa de l'expresident, entre d'altres.
Però en aquesta roda de premsa, l'expresident Laporta, tot i que ell no ha estat assenyalat directament per la fiscalia, haurà d'aclarir i valorar la investigació que ha sol·licitat la mateixa fiscal que es faci sobre les actuacions d'exdirectius i exexecutius del club en relació amb dos casos de violació de la privacitat de treballadors, executius i directius del club entre els anys 2005 i 2008, i que podrien tenir com a responsables els exdirectius Ferran Soriano i Alejandro Echevarría; l'excap de seguretat, Xavier Martorell, i l'exdirector general del club, Joan Oliver.
La Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya, que és on va anar a parar aquesta denúncia per la condició d'aforat de Laporta, ha tornat el cas a la fiscalia provincial de Barcelona ara que Laporta ja no és diputat i li demana que investigui si existeix un delicte penal en l'actuació de Soriano i Oliver per haver autoritzat aquestes pràctiques.
Oliver va reconèixer ahir en els micròfons de RAC1 aquestes actuacions, tot i que va voler matisar algunes coses. L'exdirector general del Barça va reconèixer que ell va ordenar l'any 2008, juntament amb Martorell, fer un informe a l'empresa Método3 dels llavors vicepresidents Rafa Yuste, Jaume Ferrer, Joan Boix i Joan Franquesa després que aquest últim li ho demanés i tenint en compte que s'apropaven les eleccions a la presidència. Oliver va explicar que ell pensava que els vicepresidents n'estaven al corrent: “Reconec que vaig cometre un error de judici. Jo sempre vaig donar per descomptat que el senyor Franquesa parlava en nom dels altres companys de junta. Després vaig saber que els altres no tenien la mateixa informació.”
Oliver va admetre també que el club controlava els correus dels seus treballadors, però va assenyalar l'exvicepresident Ferran Soriano com a responsable d'aquesta actuació i va explicar que es feia per evitar fugues d'informació important. “Es va demanar amb anterioritat a la meva arribada al club. Ho va demanar Ferran Soriano. Es va considerar que des de dins del club hi havia gent que passava informació a fora. No se sospitava específicament de ningú. Pel que jo sé, es va muntar un sistema per garantir la privacitat dels correus electrònics de l'empresa. Es va contractar una empresa. Però, pel que em van explicar, no es va entrar en tots els correus. El 2008, ho vam desmuntar immediatament. El 2008, la remodelació de la junta també va afectar altra gent del personal, com el cap d'informàtica”, va dir Oliver.
El sistema que van muntar les empreses Cybex Experience i Intelligence Bureau controlava tots els correus electrònics que entraven i sortien dels terminals informàtics de la xarxa del club a través d'un programa anomenat Encase Enterprise, que, introduint-li una sèrie de paraules enviava a un terminal tots els correus que portaven aquestes paraules. Darrera d'aquesta trama estarien Echevarría i Soriano. El primer hauria proposat la investigació i Soriano l'hauria consentit i controlat.