Valia la pena repetir
Ciclisme. La doble ascensió a l'Aup d'Uès acaba amb victòria local i un espectacle digne del centenari. El Purito manté la progressió i treu 2 minuts a Contador, a qui ara té a 47 segons
La primera de les tres etapes alpines del Tour del centenari, que presentava la novetat de la doble ascensió al port més famós de la cursa més important, va respondre a les expectatives amb un espectacular i emocionant segon pas pels 21 revolts més famosos del món de l'esport. Christophe Riblon va donar a França la seva primera victòria d'etapa. I Chris Froome voreja els 5 minuts de marge respecte de Contador en la classificació general tot i passar-les magres en la segona i darrera pujada. Perquè el madrileny s'havia fet moltes il·lusions perquè començava l'etapa amb Kreuziger tercer en la general. Els dos Saxo van guanyar uns metres –i gairebé mig minut– en el descens del cim de Sarenne (transició entre la doble pujada al gegant alpí), però van fracassar amb estrèpit, i quan Sky i la resta de favorits (estirats aleshores per Movistar) van neutralitzar-los a l'inici del segon Aup d'Uès van cedir uns segons i encara van haver de donar gràcies de perdre només dos minuts respecte dels grans triomfadors de la jornada: Purito Rodríguez i Nairo Quintana, que es reivindiquen com a candidats a acompanyar Froome demà passat a la nit al podi de París. Si més no, la batalla d'avui en la que es considera l'etapa reina promet: el Glandon i la Madeleine d'entrada (categoria especial) i final a la Croix Fry, a 13 quilòmetres de la meta. I demà, sis ports en només 125 quilòmetres...
Dues realitats
Va canviar molt, el Tour del centenari respecte de la primera i la segona pujada d'ahir a l'Aup d'Uès. En la primera, Tejay van Garderen (BMC) i Christophe Riblon (Ag2r) partien amb avantatge respecte dels seus companys d'escapada, que havien arribat a superar els 8 minuts d'avantatge respecte del pilot; del qual ja havien saltat dues unitats del Saxo (Paulinho i Rogers) en un altre moviment tàctic de Bjarne Riis que se n'anava en orris. Nieve, Voeckler i Andy Schleck (!) també van saltar del domini de l'Sky en la primera pujada. En el descens de Sarenne, Van Garderen va tenir una avaria, Riblon va sortir d'excursió en un revolt tancat a l'esquerra, i Moreno Moser va arribar a rodar en solitari al capdavant de la cursa –l'escapada l'havia trencat Chavanel feia estona– abans que Movistar passés a marcar el ritme amb Andrey Amador, un dels supervivents de l'escapada. Els navarresos van seleccionar els primers llocs del pilot abans de la segona pujada. I aleshores va començar l'espectacle: Van Garderen partia amb més de quatre minuts i l'amenaça, que finalment es convertia en realitat a dos quilòmetres de meta, de Riblon. I més enrere, a un, Purito sabia esperar el seu moment a roda del mallot groc i en companyia de Richie Porte (Sky), Nairo Quinatana i Valverde, i Contador, que hauria de recórrer a Kreuziguer. A deu de la meta, eren el català i el colombià els que amenaçaven el ritme de Froome, que no podia mantenir la cadència del seu sistema SRM i que, a més, veia com Porte li feia passar una mala estona –gairebé tant com ell fa un any a Wiggins, però no de manera tan ostentosa– després que l'australià enllacés un altre cop amb els bons.
Purito està molt fi, aquesta última setmana. I fins i tot s'atreveix a qüestionar l'hegemonia de Froome i el seu imperi, a qui dóna com a guanyador tot i l'avís que avui i demà té previst tornar a atacar. Que tremoli Contador.
Chris Froome: defensat, controlat i sancionat
L'exhibició de Chris Froome diumenge al Mont Ventoux, sobretot en els últims 15 quilòmetres –només a 2 segons de Lance Armstrong el 2002, i 20 segons més ràpid que Contador i Andy Schleck el 2009 (tot i que encara a tres minuts d'Iban Mayo i Marco Pantani)– van obrir la veda a les acusacions públiques de dopatge sobre el sud-africà. Ahir al matí, després de la contrarellotge de Chorges, la CPA (Associació de Ciclistes Professionals) va emetre un comunicat en què demanava respecte per a tots els ciclistes, inclòs el mallot groc. “No és just culpar algú sense proves”, afirmava el president de l'associació, Gianni Bugno. També L'Équipe, en la seva edició d'ahir, defensava la transparència de Froome mitjançant les dades que li havia facilitat l'Sky. El líder del Tour ha passat ja 19 controls antidopatge des que va arrencar la cursa, a Còrsega, i 48 des que va començar l'any. Tot i això, Froome va ser sancionat amb 200 francs suïssos i 20 segons per rebre un avituallament il·legal en els últims 6 quilòmetres. Purito i Quintana marxaven sols i Porte –també sancionat– va baixar al cotxe per dur un gel de glucosa d'assimilació ràpida al seu lider. “Em sentia buit”, va dir.