Zapatero defensa la constitucionalitat de l'Estatut i considera imprescindible la MAT

En una reunió ahir a Pedralbes, el president de la Generalitat li va demanar més competències sobre les elèctriques

Montilla i Rodríguez Zapatero no es veien des de primers d'any, quan es van reunir de forma privada a Madrid. Ahir van dinar al Palau de Pedralbes –poc abans de la inauguració del sincrotró Alba– amb la crisi i amb la nevada a Catalunya en el menú d'una reunió «molt cordial» d'una hora i mitja, segons fonts coneixedores. Dues setmanes després de la gran nevada que va deixar milers d'abonats d'Endesa sense llum, bàsicament a la demarcació de Girona, Montilla va reclamar que, en el marc de la reforma del mercat energètic i en futures revisions de la legislació, s'atorgui més competències als territoris sobre el subministrament perquè tinguin «més força» a l'hora de fiscalitzar la gestió de les elèctriques i si compleixen les inversions. El mateix dia que al Butlletí Oficial de l'Estat es publicava el decret d'indemnitzacions pel temporal, els dos presidents van mantenir que la Generalitat dedicarà els esforços a la recuperació dels boscos afectats, mentre que l'Estat se centrarà més en la de les platges, amb vista a la temporada turística. En una entrevista a TV3, Rodríguez Zapatero admetia, a la nit, que «Endesa ha de millorar», però se sumava a les tesis del PSC que la nevada ha posat de manifest que la MAT és necessària. El president espanyol va apuntar cap a «un problema estructural» a la demarcació de Girona per al qual «és necessària la interconnexió amb França». Es va mostrar convençut que la Generalitat serà «ferma» amb Endesa si és necessari.

Centrats en les mesures contra la crisi, el president de la Generalitat va reclamar al seu homòleg espanyol que amb la pujada de dos punts de l'IVA que aplicarà a partir del juliol mantingui l'ajut de 420 euros per als desocupats que han esgotat la prestació de l'atur fins que es comenci a crear ocupació. La proposta de Montilla permetria relligar la impopular mesura, que arribarà pocs mesos abans de les eleccions catalanes, amb els més afectats per la crisi. A TV3, Rodríguez Zapatero va defensar l'augment augurant que tindrà «un impacte mínim» sobre els ciutadans. Va dir que és un bon moment perquè la inflació està molt baixa i va recordar que l'Estat espanyol és el tercer per la cua de la Unió Europea amb l'IVA més baix.

I les eleccions?

La visita de Rodríguez Zapatero es produeix pocs mesos abans de les eleccions i amb les enquestes augurant una baixada als socialistes que, tot just ara, han premut l'accelerador amb vista als comicis. Des del PSOE, la secretària d'organització, Leire Pajín, reconeixia ahir les «males enquestes» del PSC, amb vista a uns comicis que podrien ser un termòmetre per a les espanyoles, previstes per al 2012. «No hem parlat d'eleccions», va assegurar el president espanyol, que va sentenciar: «El que anirà bé a Catalunya és que el president sigui Montilla.»

Rodríguez Zapatero va evitar parlar sobre una eventual retallada de l'Estatut perquè «és constitucional». El que sí va deixar clar és que no l'inquieta que Catalunya s'hi defineixi com a nació.

JOSÉ LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO
president del govern espanyol
«Hi ha un problema estructural a Girona, que necessita inversions i necessita la interconnexió amb França»
«El que anirà bé a Catalunya és que el president sigui Montilla»
«
«[Sobre la puja de l'IVA] L'impacte serà mínim en l'economia»
FELIP PUIG
secretari general adjunt de CDC
«[La de Montilla i Rodríguez Zapatero] És una foto de reparació de l'amistat eterna. Una renovació del vassallatge i de la subordinació política»
IGNASI LLORENTE
portaveu d'erc
«Estem en un any electoral també per als socialistes, i podria caure en la temptació de fer determinades promeses. Els incompliments el precedeixen en fama»
ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO
presidenta del pp a catalunya
«Zapatero és la cara de l'engany»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.