entre amics
Modèstia a part
Enric Badia Romero encara rep cartes dels fans de tot el món de Modesty Blaise, l'espia i icona pop que va dibuixar a les tires del diari londinenc «Evening Standard»
Això de la globalització a vegades fa riure. Ara diem que el que passa aquí se sap immediatament allà, a l'altra punta del món. Bé, això no és cert del tot. D'Enric Badia Romero se'n saben moltes coses, per exemple, als països escandinaus, però aquí (a Catalunya), més enllà del Guinardó, el seu barri, qui coneix el que ha fet aquest barceloní nascut l'any 1930?
Badia Romero és dibuixant, i entre els molts treballs que ha fet al llarg de la seva vida n'hi ha un que li ha donat una rellevància que li reconeixen seguidors d'arreu del món: sota la signatura de Romero va ser dibuixant del personatge Modesty Blaise en dues de les etapes més interessants dels personatge. Per als que no coneguin o no recordin Modesty Blaise, podem dir que es tracta d'una mena de James Bond en femení, de fet és contemporània seva. Va néixer com a personatge de tira de premsa el maig de 1963 al diari londinenc Evening Standard. El seu creador literari va ser l'escriptor Peter O'Donnell i el primer dibuixant de la sèrie s'anomenava Jim Holdaway. Quan aquest darrer va tenir un accident, Romero va ocupar el seu lloc triat pel mateix creador, Peter O'Donell, que coneixia el treball de Romero perquè havia publicat al Regne Unit diversos treballs d'agència.
L'any 1966, el director Josep Losey va adaptar el personatge al cinema en una versió protagonitzada per Monica Vitti i Terence Stamp que va decebre el creador, que va considerar que havia traït l'esperit del personatge. O'Donnell va ser més condescendent amb la producció de Quentin Tarantino El meu nom és Modesty, una nova recreació del personatge dirigida per Scott Spiegel el 2003.
La història de Modesty és la d'una persona formada en el patiment. Quan era una nena fuig d'un camp de refugiats de la Segona Guerra Mundial i viatja tota sola per Europa i el Pròxim Orient. Coneix el professor que a més de donar-li un nom, incorporarà a la seva vida nòmada l'ànsia del coneixement. Modesty es dedica a robar, a més d'altres objectes, llibres. Quan el seu tutor mor, ella s'incorpora a una organització criminal anomenada la Xarxa, de la qual acabarà sent la líder. La moral de Modesty Blaise traspassa els límits de la legalitat, però hi ha alguna cosa de Robin Hood en el seu comportament. Per exemple, no vol tractes amb els que negocien amb drogues. El seu company és Willie Garvin, criat com ella al carrer. Després d'haver-se fet rics amb el delicte es retiren a Londres, però la vida sedentària no els complau i acaben, gràcies al seu coneixement del món de l'hampa, treballant pel servei secret britànic.
La sèrie es va publicar a la premsa britànica fins l'any 2000, però el record resta viu. Tant és així que s'ha tornat a publicar a la premsa, i a més a més s'editen nombrosos reculls que es fan cada any a tot el món i dels quals encara rep Romero l'encàrrec de fer les noves portades. No fa gaire, Planeta DeAgostini va recuperar tota la sèrie en una col·lecció.
Encara ara Badia Romero és cridat periòdicament arreu del món en convencions on es reuneixen els fans del personatge, que reconeixen que la seva gran aportació al personatge va ser trencar la fredor que li va donar el primer dibuixant i haver-li donat un toc molt més sensual a la protagonista. Els seguidors de Modesty mantenen viu el personatge i ell (que gràcies al contracte que va signar encara rep una part de drets d'autor) continua recreant el personatge en il·lustracions de tota mena, ja que té l'autorització del creador per fer-ho.