Es feia passar per metge i feia operacions d'estètica en un pis del Raval

El detingut reutilitzava les agulles i injectava a pits i natges silicona no apta per a intervencions

Feia anys que el detingut es feia passar per metge sense tenir cap mena de titulació mèdica ni sanitària i es dedicava a operar sense cap seguretat mèdica pits i natges. Es feia dir Marisol i es va donar a conèixer pel boca a boca perquè feia operacions a un preu reduït que oscil·lava entre els 250 i els 500 euros, en funció de si la pacient es volia operar els pits o les natges o depenent del volum de silicona que s'hi volgués injectar. La fama de la Marisol havia arribat arreu, i al pis del Raval, situat al carrer Lancaster, hi acudien dones de diversos punts de l'Estat. El mateix dia de la detenció, que es va dur a terme divendres passat, l'home esperava una noia de 29 anys que venia expressament de Madrid per fer-se una operació d'estètica.

Denúncia a Salut

Una denúncia al Departament de Salut va fer saltar l'alarma. Un metge del País Basc es va posar en contacte al febrer amb la direcció general de Recursos Sanitaris per fer-los saber que en un pis de Barcelona s'estaven fent operacions d'estètica de manera fraudulenta, ja que una pacient seva havia estat víctima d'una intervenció d'augment de pit a través de la injecció d'un líquid col·loïdal. El fals metge donava com a telèfon de contacte un mòbil amb targeta de prepagament sense cap usuari associat, la qual cosa va dificultar que els Mossos d'Esquadra el poguessin localitzar ràpidament. Després de prop de dos mesos d'investigació, divendres passat la policia el va identificar i el va detenir a casa seva, acusat d'un presumpte delicte contra la salut pública i un altre d'intrusisme professional. El jutge de guàrdia de Barcelona va decidir ordenar l'ingrés a la presó de manera provisional de l'arrestat, de nacionalitat espanyola i de 63 anys, perquè l'home ja havia estat detingut el 2006 perquè exercia de cirurgià plàstic sense tenir cap mena d'autorització.

Sense higiene

El detingut vivia al mateix pis on feia les operacions d'estètica. Amb ell també hi vivien diversos animals –tres gossos, un gat i un lloro–, i el dia de l'escorcoll els Mossos van trobar excrements i orins pel terra de l'habitatge. A més de la poca higiene que tenia el pis, el detingut no tenia cap estança habilitada per dur a terme les operacions. Les intervencions tampoc seguien cap seguretat sanitària, ja que l'home feia servir agulles reutilitzades, sense esterilitzar, amb la qual cosa les possibilitats de contagi de malalties, com ara la sida i l'hepatitis, entre les pacients eren elevades. El detingut tampoc utilitzava els instruments adequats: per fer els augments de pits i natges injectava silicona líquida –que es fa servir en el món alimentari– amb una pistola per a usos veterinaris. En l'escorcoll al pis, els Mossos van trobar una desena d'ampolles de silicona líquida i d'anestèsia local, tres pistoles veterinàries, agulles per a les pistoles, entre altres estris sanitaris. Segons els Mossos, cap pacient ha denunciat el metge i de moment els investigadors no tenen constància de quantes pacients van passar per les mans de Marisol.

La Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica va recordar ahir que es desconfiï d'aquells centres que ofereixen operacions d'estètica a un preu baix i que només poden dur a terme aquestes intervencions professionals mèdicament acreditats.

Atrapat a Empuriabrava

el punt

Els Mossos d'Esquadra van detenir l'agost passat a Empuriabrava un cirurgià plàstic francès que les autoritats franceses havien reclamat perquè havia fugit mentre l'estaven jutjant. L'home estava acusat d'haver lesionat o desfigurat 96 pacients seves. El detingut, que només tenia titulació com a anestesista, va obrir una clínica de cirurgia plàstica a Marsella, on feia les operacions. L'home enviava les pacients a casa quan encara les ferides sagnaven, les feia patir per manca d'anestèsia i no desinfectava l'instrumental. Per tot plegat, algunes de les pacients van patir deformacions i lesions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.