PRIMERA DIVISIÓ

L'AFE reclama un millor repartiment del pastís televisiu i amenaça de fer vaga la jornada de l'Espanyol-Barça

La AFE aturarà la jornada 33 (Espanyol-Barça) si no se soluciona l'impagament als futbolistes

Els clubs modests acusen els grans de causar la crisi econòmica que viu el futbol estatal

La Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) va decidir ahir enterrar de manera momentània la destral de guerra i no convocarà la vaga coincidint amb la disputa del clàssic, però ho farà dues jornades més tard, en la 33, data en la qual estava previst la disputa de dos partits clau en la lluita pel títol: L'Espanyol-Barça i el Madrid-València. Els 4,1 milions d'euros que deuen els clubs de segona B als seus futbolistes és el principal argument per a aquesta convocatòria de vaga.

Segons conclusions del nou president del sindicat de futbolistes, Luis Rubiales, l'aturada serà seguida per la totalitat de jugadors de primera, segona A, segona B i tercera divisió. Els motius no són altres que la preocupant situació en la qual es troba el 85% dels professionals de les quatre categories. Aquesta situació s'agreuja després que la Lliga de Futbol Professional hagi anunciat la seva negativa a avalar els diners que deixin de pagar els clubs de les dues màximes categories i que molt aviat s'acolliran a la famosa llei concursal, una figura que deixa desprotegits els futbolistes a l'hora d'exigir el pagament immediat dels seus sous. Els amos del Xerez han estat els últims a beneficiar-se d'aquesta mesura i el següent podria ser, encara a risc de quedar fora de les competicions continentals sota amenaça de la mateixa UEFA, el Mallorca, el primer d'una relació formada per altres onze clubs de primera i segona divisió que no poden plantar cara als seus pagaments.

Aquesta situació, al costat de l'enorme deute que mantenen les societats anònimes esportives amb Hisenda, una quantitat superior als 600 milions d'euros, deixa al descobert l'espectacular crisi que assola el futbol espanyol. La solució per a la majoria d'aquestes entitats i així poder fer front als pagaments, inclosos als seus futbolistes, depèn de la necessitat de negociar, sí o sí, de manera col·lectiva els drets de televisió, com ocorre a Anglaterra, Alemanya, França i Itàlia, on els grans van haver de claudicar en la renovació dels acords en favor del col·lectiu.

En l'actualitat, el Madrid i el Barça reben gairebé el 45% del pastís televisiu, al voltant de 120 milions d'euros, que sumats als seus drets europeus i amistosos arriben als 160 i els 158 milions d'euros respectivament, segons l'últim informe de Deloitte. L'Atlético rep 58 milions i el València, 50, per posar dos exemples, però els equips més desfavorits de primera perceben al voltant de 12 milions enfront dels 40 milions que cobren els clubs més modests de la Premier gràcies a aquest acord col·lectiu pel qual s'ingressen 1.180 milions per campanya.

El G30, clubs que pertanyen a aquest col·lectiu desfavorit, està disposat a impedir el proper curs la retransmissió dels partits si la LFP i els grans no accedeixen a acudir de manera col·lectiva en la pròxima negociació. S'aveïna guerra.

ELS INGRESSOS TELEVISIUS

Per lligues
Premier League:
1.180 milions
Calcio:
911 milions
Ligue:
668 milions
Bundesliga:
594 milions
Lliga:
525 milions
Turquia:
263 milions
Holanda:
100 milions
*Dades de Deloitte
Per equips
Real Madrid:
160,8 milions
Barça:
158,4 milions
Juventus:
132,2 milions
M. United:
117,1 milions
Milan:
99 milions
Chelsea:
92,9 milions
Arsenal:
89 milions
Liverpool:
87,6 milions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.