Medi ambient

Medi Ambient

Tordera resol l'erosió del riu al marge dret amb una enginyeria sostenible

Dissenya una estructura amb troncs, vegetació i pedres que ha de suportar les envestides de l'aigua i que s'emmiralla en tècniques del passat

La força de l'aigua durant les crescudes ha afectat durant anys el marge dret de la Tordera i ha anat erosionant l'escullera construïda per aguantar les envestides del riu. Amb l'objectiu de posar-hi remei, aquests dies s'està enllestint un projecte de conservació i recuperació de l'espai fluvial en aquesta zona amb el suport de l'Ajuntament, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Departament de Medi Natural.

L'actuació, basada en la bioenginyeria, s'emmiralla, segons el regidor de Medi Ambient de Tordera, Carles Aulet (CiU), en les antigues i tradicionals tècniques per amansir els efectes de les aigües braves del riu. “Es tracta d'instal·lar tres deflectors al marge dret del riu, una mica més amunt d'on hi ha el pàrquing del mercat, per ajudar a desviar l'aigua cap al centre de la llera i traient pressió d'aquesta zona”, explica. Els deflectors, que han de donar servei a una zona d'uns 10.000 metres quadrats, són estructures fetes amb troncs de pi entramats i pedra enterrats més de 2 metres. Entre tronc i tronc longitudinal, s'hi col·loquen estaques vives i feixines de vegetació típica de ribera de fàcil rebrot, com ara salzes, saulics, gatells o tamarius, extretes de l'entorn del riu. Aquestes, uns cop arrelades dins l'entramat de fusta, cobriran de vegetació tota l'estructura, “afavorint alhora l'estabilització del marge i substituint a la llarga la funció estructural de l'entramat”. Carles Aulet explica que, malgrat que es consideren tècniques noves, “fa molts anys que s'usaven sistemes semblants per evitar que les crescudes dels riu afectessin de ple els marges”.

Exemple exportable

L'actuació de bioenginyeria que desenvolupa a Tordera la consultoria ambiental local EGAM es considera pionera a la resta de Catalunya i per aquest motiu l'ACA el presentarà en el proper congrés del Centro Ibérico de Restauración Fluvial (CIREF) que se celebrarà a Lleó.

Carles Aulet precisa que per dur a terme la millora al riu s'ha invertit uns 203.000 euros, dels quals l'ACA n'ha subvencionat 108.000; Medi Natural, 30.000, i l'Ajuntament 48.000. “Continuarem treballant per tirar endavant projectes semblants en pròximes convocatòries d'ajuts als municipis”, assegura el regidor.

LA XIFRA

203.000
euros
és el cost del projecte de gestió, conservació de la vegetació i de recuperació del marge dret del riu Tordera.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.