Medi ambient

medi ambient

El Maresme relativitza els efectes del tancament de la dessalinitzadora de Blanes

Els onze municipis que abasteix la planta tenen garantit el subministrament, segons el Consell Comarcal

Es pagarà menys del cànon establert pel servei

“La dessalinitzadora de Blanes ha estat aturada en altres ocasions i el subministrament d'aigua potable al nord del Maresme no se n'ha ressentit.” Alfons Molons (CiU), conseller delegat de Cooperació Municipal i Planificació del Consell Comarcal del Maresme, treu importància a l'alarma generada en alguns municipis per la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'aturar la planta de Blanes per estalviar. “L'abastament d'aigua està garantit gràcies als pous del riu Tordera i s'ha treballat per mantenir aquestes estructures en bon estat”, puntualitza Molons, que recorda que dels 9 hm³ anuals d'aigua que consumeix l'Alt Maresme, 5,2 hm³ provenen de la dessalinitzadora.

Negociacions en marxa

Molons avança, però, que les negociacions amb l'ACA no han acabat. “Els vam plantejar que l'aturada no fos de gaires mesos perquè hi ha estudis que indiquen que la salinització de l'aigua pot augmentar si no es fa un tractament constant”, va comentar.

En tot cas, l'ACA assegura que la dessalinitzadora funcionarà “sempre” en èpoques de creixement de la demanda a l'Alt Maresme i la Selva Marítima, com ara per Setmana Santa o a l'estiu. Fonts de l'agència especifiquen, a més, que el cànon que paguen els usuaris per obtenir aigua dessalinitzada serà menor “perquè el consum també ho serà”. Es calcula, segons aquestes fonts, que es tractaran uns 7 hm³ anuals, quan habitualment eren 10 hm³.

Tot i això, alguns alcaldes del territori ja han expressat el seu desacord amb la decisió de l'ACA de tancar la dessalinitzadora. Xavier Amor (PSC), de Pineda, i Valentí Agustí (PSC), de Palafolls, s'han mostrat preocupats perquè el subministrament d'aigua potable pugui quedar afectat en algun moment. D'altra banda, ahir l'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich (TU), va criticar la falta d'informació donada per l'ACA en l'aturada de la dessalinitzadora i l'alcalde de Lloret, Romà Codina (CiU), va reclamar la rebaixa del rebut de l'aigua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.