Medi ambient

BAIX ebre / MONTSIÀ

El canal Xerta-Sénia es finançarà amb fons privats

El govern ha aprovat fer aquesta infraestructura mitjançant la modalitat de concessió d'obra pública

El projecte té un cost de 347 milions d'euros i afecta unes 16.500 hectàrees de terreny

El canal Xerta-Sénia continua sent una prioritat per al govern català, però la situació econòmica actual ha fet que es replantege la fórmula de tirar-lo endavant. Així, el govern ha aprovat realitzar les actuacions preparatòries del contracte de concessió per a la construcció i explotació del canal. És a dir, que per executar l'obra es fa necessari recórrer al finançament privat, amb l'objectiu d'afrontar a curt termini una inversió de 347 milions d'euros.

Concretament, es faran els tràmits i les actuacions necessàries per fer possible la licitació i adjudicació del contracte i les actuacions que integren la projecció, la construcció, l'explotació i el manteniment de la xarxa de transport i distribució del regadiu Xerta-Sénia, que donarà servei a gairebé 12.000 regants de les Terres de l'Ebre. També s'ha acordat encarregar a Regs de Catalunya la redacció dels estudis i avantprojectes previs.

Suport al món agrari

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural promou el regadiu del Xerta-Sénia, que en el futur donarà servei a gairebé 12.000 regants potencials d'onze municipis del Baix Ebre i el Montsià i que tindrà una superfície de 16.501 hectàrees. Els municipis que se'n beneficiaran són Xerta, Aldover, Roquetes, Tortosa, Santa Bàrbara, Masdenverge, la Galera, Mas de Barberans, Freginals, Ulldecona, Amposta i la Sénia. Segons el govern, el projecte contribuirà a la dinamització econòmica de la zona, tant pel que fa a la creació directa de noves explotacions agrícoles com a l'increment de l'activitat de les empreses agroalimentàries i agroindustrials i de la resta de sectors econòmics. Es tracta, a més, d'una obra important per fer front a eventuals episodis de sequera que, com el registrat en els darrers mesos, posen en qüestió la viabilitat de moltes explotacions agrícoles.

LA XIFRA

12.000
regants
d'onze municipis del Baix Ebre i el Montsià poden afegir-se al canal de regadiu Xerta-Sénia.

Un canal envoltat de polèmica

El responsable de la inversió del Xerta-Sénia serà un consorci d'empreses que tindrà una concessió d'uns 30 anys per gestionar el regadiu. Una fórmula que, segons la Comunitat de Regants del Xerta-Sénia, permetrà accelerar l'obra, ja que fins ara les obres s'adjudicaven per trams, mentre que amb aquest pas es podrà fer tot de cop.

Tot i que les obres de la primera fase estan gairebé acabades i des d'Unió de Pagesos s'ha reclamat que es pose en marxa aquesta primera fase per demostrar que l'obra és per regar i no un transvasament encobert, no se sap encara quan arribarà l'aigua a les finques. Tampoc està aprovat el preu de l'aigua que hauran de pagar els pagesos. A més, el model de consorci que es planteja ara fa que la Plataforma en Defensa de l'Ebre vegi encara més paral·lelismes entre aquesta obra i el Consorci d'Aigües de Tarragona i denuncie que l'obra servirà per transvasar aigua a Castelló.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.