Medi ambient

TERRES DE L'EBRE

Recta final perquè l'Ebre sigui una reserva de la biosfera

La Generalitat pública la proposta perquè les quatre comarques ebrenques siguin reconegudes per la Unesco

El comitè d'experts es pronunciarà a París al mes de juny

El procés de preparació de la candidatura de les Terres de l'Ebre perquè siguin declarades reserva de la biosfera ja ha culminat. Durant més de dos anys s'ha preparat la documentació tècnica i s'han fet múltiples reunions amb els agents socioeconòmics per difondre la projecció internacional que suposarà per al territori. El Ministeri de Medi Ambient ja ha traslladat la proposta al comitè internacional del programa Home i Biosfera de la Unesco i que al mes de juny vinent decidirà si l'aprova o no. “Creiem que aconseguirem la declaració de reserva de la biosfera, que serà un instrument perquè els grans valors que tenim, tant turístics com agrícoles, culturals i patrimonials, contribueixin a la diversificació econòmica”, ha dit el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. La candidatura d'Ebre Biosfera és un dels projectes que va impulsar el govern tripartit a les Terres de l'Ebre i que CiU ha continuat. “Hi vam fer unes petites modificacions sense rellevància”, ha admès Pallarès.

A Catalunya, ara per ara només el Parc Natural del Montseny és reserva de la biosfera. En el cas de l'Ebre, la candidatura inclou les quatre comarques i diferencia una zona del nucli, de 73.530 hectàrees; una zona tampó, de 79.297 hectàrees; i una zona exterior, de 216.072 hectàrees. La zona del nucli inclou els dos parcs naturals, del Delta i els Ports, el PEIN de la serra de Cardó i la zona marítima protegida. Aquesta zona de màxima protecció queda envoltada per la zona tampó, on es poden desenvolupar activitats econòmiques que siguin compatibles amb els objectius de conservació. Finalment, la zona exterior no suposa cap restricció.

De fet, el govern ha insistit molt durant tot el procés en el fet que la declaració de reserva de la biosfera no implicarà més limitacions. “La reserva contribuirà a la diversificació econòmica de les Terres de l'Ebre, actuarà com a vehicle de cohesió social i territorial i els productes i serveis del territori es diferenciaran dels seus competidors en el mercat global”, ha manifestat el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. En aquest sentit, el sector agrícola i turístic són els que es poden beneficar més d'aquesta declaració. No es tracta de rebre més ajuts directes, però la projecció internacional en pot fer créixer el nombre.

Fins al 18 d'abril, la proposta del govern s'exposarà públicament i s'hi poden fer al·legacions.

LA XIFRA

73.530
hectàrees
són les de la zona del nucli de la reserva de la biosfera, amb els parcs naturals dels Ports i del Delta.

LA FRASE

Pels contactes que tenim entenem que el comitè aprovarà la candidatura ebrenca
Xavier Pallarès
DELEGAT DEL GOVERN A LES TERRES DE L'EBRE

La disminució del cabal del riu és una amenaça

Una de les amenaces principals que hi ha al territori, segons la memòria tècnica de la candidatura d'Ebre Biosfera, és la disminució del cabal del riu Ebre i la reducció de l'aportació de sediments.

La comarca del Matarranya s'hi podria afegir més endavant

La zona del nucli de la reserva de la biosfera s'envolta de la zona tampó, llevat de la zona oriental dels Ports, on les Terres de l'Ebre limiten amb Aragó. La comarca del Matarranya es podria afegir més endavant a la reserva de la biosfera i aquest dèficit quedaria corregit. En aquest cas, el projecte implicaria la col·laboració entre administracions. Ebre Biosfera té el suport de la majoria dels ajuntaments i dels quatre consells comarcals.

Creixement del turisme, però sense arribar a la massificació

Durant el període 2003-2007 el PIB associat a les activitats turístiques va créixer un 23% a les Terres de l'Ebre, segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV). És un creixement dues vegades superior a l'augment de l'economia global de les comarques de l'Ebre. La declaració de la reserva de la biosfera pot fer créixer més el sector turístic, però la candidatura proposa evitar la massificació que faria perillar la conservació dels espais naturals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.