Medi ambient

maresme

L'ACA vol que els ajuntaments paguin també depuradores

Proposa buscar fórmules de cofinançament per enllestir les pendents

En queden unes 1.000 per construir

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) acumula retards en la construcció de les depuradores pendents arreu del territori. A més, davant les restriccions pressupostàries ja ha plantejat a alguns ajuntaments buscar fórmules de cofinançament que permetin continuar el desplegament d'aquests equipaments “que tenen prioritat absoluta, per l'impacte en el medi”, segons va confirmar el director de l'entitat, Leonard Carcolé, en una reunió celebrada divendres amb els alcaldes de la Selva. Fonts de l'ACA van precisar ahir que hi ha un miler d'estacions d'aigües residuals previstes però no executades a Catalunya –la major part en municipis de menys de 2.000 habitants–i el director de l'ens va avaluar en uns 400 milions d'euros el cost global de les actuacions. A dia d'avui hi ha 410 depuradores en funcionament. En el decurs de la reunió amb els alcaldes Carcolé també va avançar que la dessalinitzadora de la Tordera, que dóna servei als municipis de Blanes, Lloret i Tossa i a onze poblacions més del nord de la comarca del Maresme, es tornarà a engegar aquesta setmana. La planta es va aturar el mes de novembre amb un doble objectiu: estalviar costos durant els mesos de menys demanda i permetre que l'abastament d'aigua potable l'assumís directament el riu Tordera, que segons l'ACA, disposa d'uns recursos hídrics suficients i uns aqüífers amb molt bona salut.

L'aturada, que ha permès estalviar 1,5 milions d'euros, es tornarà a repetir el mes d'octubre vinent, quan la demanda d'aigua baixi a la zona coincidint amb el final de la temporada turística.

LA XIFRA

1.000
depuradores
queden per construir arreu del territori català, la majoria en pobles de menys de 2.000 habitants

No tornaran a netejar el mar

El director de l'ACA es va reafirmar en la decisió presa ja l'any passat que el servei de neteja de les aigües marines no el tornarà a assumir. L'organisme defensa que la seva competència es troba en analitzar la qualitat sanitària de l'aigua de bany i descarta de forma permanent la contractació de barques que s'encarreguin de netejar el litoral. A banda del criteri econòmic –2,3 milions d'euros a la campanya de 2010– des de l'ACA es puntualitza que la presència de sòlids flotants a l'aigua ha baixat significativament i que el servei ja no era rendible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.