Medi ambient

Maresme

Tordera recupera la idea de connectar a la depuradora les urbanitzacions pendents

Vol que l'ACA canviï les plantes de tractament previstes, de 3,4 milions, per un projecte de canalització més barat

La Generalitat ho està estudiant

L'experiència és un grau i, en època de crisi, les aportacions d'estalvi són benvingudes. Aquest és el principi que ha fet seu l'Ajuntament de Tordera, encapçalat pel convergent Joan Carles Garcia, a l'hora de recuperar la proposta de canviar les depuradores que la Generalitat es va comprometre a fer a les urbanitzacions per un sistema de canalitzacions que permeti tractar les aigües residuals a la depuradora urbana del municipi.

L'alcalde ha confirmat que el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Leonard Carcolé, ha rebut amb interès la iniciativa, i encara més perquè resulta significativament més barata que els equipaments previstos. “Estem parlant que les estacions de tractament d'aigua tenen un cost aproximat de 3,5 milions d'euros i que connectar les urbanitzacions pendents a la depuradora no suposaria anar més enllà dels 600.000 euros”, indica Garcia, que recorda: “L'estació de tractament al costat del riu Tordera es va preveure per a una població màxima de 40.000 persones, i a Tordera ara en som 16.000.”

En aquest sentit, si la proposta arribés a bon port, des de l'Ajuntament es comprometen a lliurar a l'ACA els projectes de canalització dels diferents nuclis urbans de Sant Daniel, Terra Brava, Àgora Parc i Roca Rossa, elaborats pels tècnics municipals, i a buscar fonts de finançament “com ara un avançament dels diners per part de la Diputació”.

L'escull més important que cal superar és la modificació del programa de sanejament d'aigües residuals urbanes (PSARU), que es va aprovar el 2002 i que incloïa la construcció de les depuradores pendents a les urbanitzacions torderenques, entre d'altres. La crítica situació econòmica per la qual passa l'ACA fa inviable la seva execució. Per l'alcalde, la solució “posa sentit comú per resoldre un problema endèmic”. “La proposta de canalitzar les aigües brutes de les urbanitzacions ja la vam fer l'any 2000, però des de la Generalitat se'ns va dir que calia aplicar el PSARU i vam haver de deixar el projecte en un calaix”, assenyala.

Garcia té un especial interès a resoldre el tractament de les aigües brutes al seu municipi, ja que recentment va ser absolt pel jutge d'una denúncia que el feia responsable dels abocaments incontrolats en una de les urbanitzacions.

LA XIFRA

600.000
euros
és el cost del projecte de canalització per connectar les urbanitzacions de Tordera a la planta depuradora.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.