Infraestructures

infraestructures

El Museu dels Sants d'Olot no s'en surt i podria tancar

Només registra 7.000 visitants a l'any i els ingressos que genera estan molt per sota dels 140.000 que hi aporta cada any l'Ajuntament

Es va inaugurar fa només quatre anys

L'Ajuntament d'Olot ha reduït a la meitat l'aportació econòmica al Museu dels Sants i ha encarregat un estudi de viabilitat d'aquest equipament cultural, tot i que no descarta haver-lo de tancar, quatre anys després d'haver-lo obert. Els 70.000 euros del 2012 n'asseguren la vida fins a mitjan any, tot i que, a final d'aquest any, l'Ajuntament tindrà l'estudi que li permetrà prendre una decisió sobre el futur de l'equipament. “Tancar-lo és l'última opció”, ha sentenciat Vayreda.

Es tracta d'un museu sobre la producció dels sants de la qual la ciutat n'és un dels referents mundials. “En un moment en què es tanquen CAP i que es redueixen les aportacions en educació i sanitat, hem de ser rigorosos i seriosos. També hem de tenir en compte que la gent no ve expressament a Olot a veure aquest museu que costa 22 euros per olotí i any”, ha afirmat el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda. Ell mateix hi afegeix que el govern local només té un marge de 145.000 euros per a les polítiques de promoció econòmica, que és un dels pilars bàsics del programa electoral de CiU. L'aportació municipal al museu –que forma part de la xarxa de museus d'Olot–, ha estat fins ara de 140.000 euros anuals i també assumeix els 20.000 de més que suma el consum elèctric. Els ingressos d'aquest equipament, per contra, contrasten molt. Són de 18.000 euros anuals, 4.000 dels quals per entrades, 10.000 més per les vendes de la botiga i la resta, per visites de grups.

Des de l'obertura del Museu dels Sants –el 10 de març del 2007, el va inaugurar l'aleshores president de la Generalitat, José Montilla–, el nombre de visitants de cada any volta les 7.000 persones i aquest any es manté la xifra, ja que, fins a l'octubre, hi han passat 6.000 visitants. Per tot plegat, l'Ajuntament d'Olot ha encarregat a la gerència i als tècnics de museus que redactin un estudi amb propostes de viabilitat per a aquest museu. Algunes han estat avançades per Estanis Vayreda i van des d'obrir també el diumenge a la tarda –el museu tanca aquesta tarda i tot el dilluns– o obrir només a demanda per grups fins a donar la gestió en concessió a una empresa, entre moltes altres. El preu de l'entrada és de tres euros i d'un i mig per als jubilats. El primer diumenge de cada mes és gratuït. També ho és per a les persones en situació d'atur, i per als qui tenen el carnet jove. Hi ha descomptes del 50% per als grups de vint o més persones.

LA XIFRA

7.000
és la mitjana de visitants que rep cada any
el Museu dels Sants d'Olot des que es va obrir l'any 2007.

Un museu amb pes de la història

El Museu dels Sants es troba situat a l'edifici d'estil neogòtic on va tenir lloc L'Art Cristià, el primer taller d'imatgeria religiosa, fundat a Olot l'any 1880 per Joaquim Vayreda, Josep Berga i Boix, i Valentí Carrera. Es va començar a gestar l'any 2000 i no es va obrir fins al 2007 amb una inversió de 2,5 milions d'euros, inclosa la compra de l'edifici. És un museu en viu, ja que, a banda d'exposar les nombroses peces d'imatgeria religiosa que s'han creat a Olot des de finals del segle XIX, també s'hi pot seguir el procés creatiu in situ. S'hi poden veure els treballadors del museu mentre fan parts de sants, ho pinten, en fan motlles, etc. La direcció s'ha empescat diverses estratègies per atraure públic. La més cridanera: la de donar entrada lliure als barbuts per la Setmana dels Barbuts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.