Infraestructures

L'Ajuntament de Tossa de Mar vol fer un port as Codolar

Tindria gairebé 400 amarratges i es complementaria amb un hotel de cinc estrelles, xalets de luxe i un hospital marí

No es podrà construir abans del 2015, quan acaba la prohibició de fer-ne de nous a Catalunya

L'Ajuntament de Tossa de Mar ha desenterrat la idea de construir un port al municipi. Una possibilitat de la qual s'havia parlat temps enrere i que estava guardada en un calaix. El projecte preveu construir-lo a la part de sota de la cala des Codolar i tindrà un total de 396 amarratges. El complex es complementarà amb un hotel de cinc estrelles, diversos xalets de luxe i un hospital marí. El projecte, que en cap cas es faria abans del 2015 –quan acaba la moratòria per poder fer nous ports–, tirarà endavant només si els veïns hi donen el vistiplau a través d'una consulta popular que es convocarà abans que acabi aquest mandat. “Significaria un abans i un després per al nostre poble perquè és una millora substancial per a un poble turístic”, va assegurar Gisela Saladich, alcaldessa de Tossa de Mar.

L'alcaldessa ja ha signat un conveni amb les dues societats propietàries dels terrenys: Star Assets i Feanda 2. Són unes finques situades a pocs metres de la zona des Codolar, en concret a la part sud. Segons el conveni signat entre l'Ajuntament i les societats, s'hi construirà un port esportiu de més de 33.000 metres quadrats amb els 396 amarratges i també magatzems, locals comercials i aparcament. L'hotel de cinc estrelles, que també està inclòs en l'acord, estarà ubicat a l'antic camí de Lloret, al sector de Ses Alzines i tindrà una superfície edificable de 8.000 metres quadrats. “La proposta és d'un especial interès per al municipi, ja que implicarà un canvi substancial en el desenvolupament turístic de la localitat; la construcció d'un hotel de cinc estrelles potenciarà el turisme de qualitat”, va indicar Saladich.

Els xalets de luxe tindran un sostre de 6.000 metres quadrats i, segons càlculs de l'Ajuntament, se'n podrien construir entre tres i deu. Finalment, el port incorporarà un hospital marí de 510 metres quadrats que s'utilitzarà per a la investigació i el tractament de les espècies marines de la zona.

La idea de construir un port a Tossa de Mar ve de molt lluny. Fins i tot l'any 2002 se'n van arribar a redactar uns estudis previs. Però no va passar d'aquí. La proposta d'ara, però, va per llarg. Com a mínim fins després de l'any 2015, quan acaba la moratòria del pla de ports de la Generalitat. “Sóc conscient de les dificultats; conec el pla de ports, conec la moratòria, conec la complexitat que suposa articular una proposta d'inversió d'aquesta envergadura, però els reptes estan per superar-los”, va assegurar Saladich.

L'Ajuntament de Tossa ha recuperat la idea del port i ha signat el conveni perquè, com va destacar l'alcaldessa: “Els inversors hi són.” És a dir, hi ha qui està disposat a posar els diners necessaris per construir-lo. Abans, però, a part de superar la moratòria, serà necessari també un periple de tràmits.

LES XIFRES

5
estrelles
tindrà l'hotel que es construirà al camí de Lloret al sector de Ses Alzines.
510
metres quadrats
de superfície ocuparà l'hospital marí que es construirà al port.
10
xalets de luxe
com a màxim es construiran en el marc del complex.
396
amarratges
tindrà el nou port esportiu de Tossa de Mar segons el projecte dels promotors.

Un túnel connectarà el port amb la vila

El futur port esportiu de Tossa de Mar, si finalment tira endavant, es construirà a la part de darrere des Codolar. Una àrea abrupta de difícil accés. La solució per accedir-hi serà la construcció d'un túnel que connectarà l'equipament portuari amb la vila. S'impulsaria així un projecte que, segons va informar ahir l'Ajuntament, ja està redactat de fa temps per la Diputació de Girona. El govern local, però, va matisar que hi ha la possibilitat de mantenir també alguna via d'accés només a peu. Segons el conveni amb els promotors, també es faran càrrec del condicionament del camí de ronda i del camí ral, de la instal·lació dels serveis bàsics a la zona –aigua, electricitat, gas i telefonia– tant a la zona d'aprofitament privat com al port esportiu, de la cessió de les zones verdes a l'Ajuntament i de col·laborar en projectes d'interès general.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.