Infraestructures

Tan sols un quilòmetre de tren en 20 anys

El país no ha fet més xarxa de rodalies i regionals mentre feia autopistes, autovies i TAV

I avui la urgència és modernitzar la degradada xarxa de l'Estat

En vint anys, a Cata­lu­nya no s'ha cons­truït nova xarxa fer­roviària de roda­lies i regi­o­nals i, en canvi, les auto­pis­tes i auto­vies no han parat de créixer men­tre que en l'última dècada ha arri­bat el tren d'alta velo­ci­tat (TAV). El gràfic adjunt, ela­bo­rat per l'enti­tat Pro­moció del Trans­port Públic (PTP), con­clou que, feta l'excepció del metro i del tram­via bar­ce­lo­nins, el país ha ampliat en un únic quilòmetre aque­lla xarxa fer­roviària essen­cial per a la mobi­li­tat metro­po­li­tana i regi­o­nal –l'esta­tal, en mans d'Adif i ope­rada per Renfe, i la cata­lana, en mans de Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat (FGC)–. De fet, el que s'ha per­dut per una banda –la línia de Reus a Roda de Berà– s'ha gua­nyat per l'altra –la línia d'ample mixt per a les mer­ca­de­ries del port de Mont­cada al Mor­rot–. Fer­ro­car­rils s'ha moder­nit­zat i Adif acaba de començar després del des­ga­vell de les roda­lies bar­ce­lo­ni­nes, però la xarxa ha cres­cut molt poc. Els tècnics defen­sen que, en ter­mes gene­rals, no s'havia d'expan­dir perquè ja cobreix les àrees amb més demanda, sinó que se n'havien de millo­rar les pres­ta­ci­ons.

No més sinó millor

Jordi Julià, del Col·legi d'Engi­nyers de Camins, Canals i Ports, diu que a roda­lies hi ha molta feina a fer sense haver d'ampliar o ampli­ant poc la xarxa: millo­rar l'acces­si­bi­li­tat a les esta­ci­ons, arri­bar a la ter­mi­nal T1 de l'aero­port del Prat, moder­nit­zar les ins­tal·laci­ons per gua­nyar capa­ci­tat als túnels de Bar­ce­lona i dupli­car vies per aug­men­tar freqüències cap a Vic i el Maresme. També hi ha vies sufi­ci­ents per a mer­ca­de­ries i el pro­blema és el mono­poli que Renfe hi exer­ceix, segons ell.

Fins i tot, s'oposa a un ter­cer túnel per a roda­lies i regi­o­nals a Bar­ce­lona perquè, defensa, avui “ja ens sobra el ramal d'accés de Glòries a l'estació de França”. Des de la PTP, el seu pre­si­dent, Ricard Riol, no ho veu igual. Coin­ci­deix que la pri­o­ri­tat són les millo­res urgents a roda­lies, però creu que Cata­lu­nya ha obli­dat el tren de pro­xi­mi­tat perquè va dei­xar per­dre la seva indústria fer­roviària, que han man­tin­gut el País Basc, Ale­ma­nya i França, i perquè la Gene­ra­li­tat no té com­petències sobre la prin­ci­pal xarxa, la de l'Estat.

En vista d'aques­tes dues impotències, segons Riol, la Gene­ra­li­tat s'ha dedi­cat bàsica­ment a fer auto­pis­tes de peatge i auto­vies amb peatge a l'ombra que tenen el país hipo­te­cat. Com a mínim, defensa, a més de dupli­car, tri­pli­car i qua­dru­pli­car vies en alguns punts, Cata­lu­nya hau­ria de tenir uns 200 km nous de regi­o­nals per arri­bar a Llo­ret, Sant Feliu de Guíxols i Palamós, per cobrir el tri­an­gle metro­po­lità del Camp de Tar­ra­gona o per cons­truir un traçat com­pe­ti­tiu de Mar­to­rell a Cer­vera per Igua­lada. “Cata­lu­nya ha de doblar el ser­vei fer­ro­vi­ari actual. Es mereix uns regi­o­nals exprés de pri­mera, que avui no té”, con­clou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.