Urbanisme

Política municipal

Girona farà un pla d'usos del castell de Montjuïc

El ple aprova una moció per redactar un pla per ordenar aquesta fortalesa del segle XVII de més de 5 hectàrees

S'ha de començar aquest any i debatre'l en el ple durant aquest mandat

El ple municipal de dilluns de Girona va aprovar per una àmplia majoria i sense cap vot en contra la confecció d'un pla d'usos sobre el castell de Montjuïc de la ciutat. El text per impulsar una figura que permeti ordenar i recuperar la fortalesa perquè la ciutat en pugui treure profit va anar a càrrec del grup municipal de la CUP. El portaveu, Jordi Navarro, va defensar la necessitat de repensar entre tots els grups i els ciutadans l'aprofitament d'un espai com és el castell de Montjuïc, que es va construir l'any 1653, ara farà 360 anys.

Es tracta d'un gran espai de més de 5 hectàrees que va ser clau per defensar la ciutat en els conflictes bèl·lics dels segles XVII i XVIII. Aquest espai en l'actualitat no té gairebé cap ús social, més enllà d'unes pistes d'escalada i d'alguns ciutadans que hi passegen el gos o gaudeixen de les vistes sobre la ciutat. Tots els grups ho van veure de bon ull i la moció va rebre els vots favorables de CiU, el PSC, la CUP i ICV, i només les dues abstencions del PP, que, tot i que ho veu com una oportunitat, té dubtes de com s'ordena.

L'espai des de mitjan segle XX va servir per a l'assentament de barraques, i es calcula que en el moment més àlgid hi van arribar a viure 2.500 persones fins l'any 1971, quan es va enderrocar l'última barraca pel trasllat dels seus habitants cap a altres zones de la ciutat. El portaveu de CiU, Carles Ribas, va aplaudir la moció, per bé que considera més adequat “desenvolupar un pla especial per regular millor el sector”. ICV també veu bé poder recuperar la fortalesa i donar-li un ús ciutadà, mentre que el PSC també subratllava les possibilitats que s'obren en aquest espai.

El govern tripartit anterior havia inclòs en el pla de mandat l'elaboració d'un pla d'usos per al recinte històric que finalment no es va realitzar. Ara la moció aprovada preveu que es comenci a redactar aquest 2013 i que se sotmeti al ple en aquest mandat.

Contra el ‘fracking'

El ple de Girona també es va declarar municipi lliure de fracking (fracturació hidràulica), sistema de recerca de gas i d'hidrocarburs que es considera molt nociu per al territori. La moció aprovada amb 22 vots a favor demana a la Generalitat que suspengui els permisos d'investigació per iniciar prospeccions i expressar l'oposició a qualsevol pràctica d'aquest tipus al municipi. La CUP va retirar finalment la moció per declarar la delegada del govern a Catalunya persona non grata.

LA DATA

1653
Va ser l'any
en què Felip IV va fer construir el castell de Montjuïc, és a dir, ara fa 360 anys.

Continuar negociant el pressupost

L'aprovació inicial del pressupost del 2013 amb els vots favorables de CiU i gràcies a les abstencions pactades d'ICV i la CUP tindrà ara nous capítols, perquè les dues forces van posar condicions per mantenir aquest vot en l'aprovació final. Un dels punts clau és que es destini un milió d'euros per invertir als barris i que la decisió dels projectes que es financen es prengui amb la participació dels barris i amb un reglament que s'aprovarà al març. Les dues forces van deixar clar que no era un xec en blanc per al govern i reclamen que es redueixin un 15% les retribucions dels grups municipals i també es redueixi el nombre de càrrecs de confiança. L'alcalde, Carles Puigdemont, va allargar la mà a tots els grups perquè en l'aprovació definitiva el pressupost obtingui més suport.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.