“El Twitter, el Barça i Nova York, els que més triomfen”
eina com EyeOS directament adreçada a les pimes
Un títol optimista per a un moment pessimista; això de la crisi és qüestió d'actitud?
Sí, si hi ha alguna cosa que necessitem ara mateix és optimisme. De fracassos, en tindrem segur; per tant, hem de ser positius i mirar endavant. Tots tenim el que cal per triomfar, però només cal treure profit de tot plegat.
I com es pot aconseguir?
Els ciutadans són els que han de creure en ells mateixos i són els que realment han de fer arrencar el país. Ara la situació és complicada, però l'ésser humà és capaç de fer coses inimaginables. I hi ha coses que mai ens imaginàvem que podríem arribar a fer i que, en qüestió de temps, ja són una realitat.
Ho diu Buenafuente en el
pròleg: “La vida comença
cada cinc minuts.”
La frase em sembla brillant. Tot i que la gent no s'ho cregui, he fracassat més del que he triomfat. De fracassos, en tenim cada setmana, i és bo que n'hi hagi, perquè ens fan tocar de peus a terra.
L'inici de la teva trajectòria és el sistema operatiu EyeOS, nascut d'un projecte amb Marc Cerdós
a Olesa. Una idea senzilla que
es va convertir en èxit.
Sí, allò era una necessitat molt esporàdica. Llavors teníem molts projectes d'internet al cap i va ser EyeOS la idea que
finalment va triomfar. Una
proposta que resol la necessitat de poder treballar en el meu propi escriptori des d'un ordinador que no és el meu, amb la meva informació sempre disponible sense preocupar-nos
des d'on ens connectem.
EyeOS té presència en 65 països i competeix amb gegants com ara Google i Microsoft.
A més Telefónica i IBM han incorporat per als seus clients
les aplicacions d'EyeOS...
Hem de tenir més ganes de menjar-nos el món. Encara som una petita empresa, però amb moltes ganes, això sí! Vam començar a enfocar els productes a grans empreses, però aviat oferirem una eina com EyeOS directament adreçada a les pimes.
En què consistirà?
Serà un servei molt semblant a EyeOS, però que pagant una quota mensual es donarà un servei molt efectiu, que no comportarà problemes a aquestes empreses més petites.
EyeOS ha aconseguit molts premis: l'Innovador de l'Any, el Nacional de Comunicaciones 2009, Impulsa Empresa 2010 de la Fundació Prínceps de Girona…
Sí, però el meu pare sempre em recorda que el dia que no hi hagi feina ens donaran molt pocs diners pel guardó de la Fundació Prínceps... Dels premis no es pot viure; es viu de la feina constant.
Abans parlaves de fracassos; per exemple, vas dir no a Twitter.
Sí, de fracassos, n'hi ha hagut molts i potser aquest ha estat dels més famosos. Vam tenir
un primer contacte amb els responsables de Twitter, però al final es va quedar en no res.Tot i això, prefereixo ser responsable d'una empresa petita a casa nostra que ser un empleat d'una multinacional americana.
Has impulsat la nova xarxa social: Bananity. Com funciona?
Amb un amic, fa dos anys,
vam imaginar-la i no ha estat fins fa un any que s'ha fet realitat. A Bananity la gent es defineix a partir d'estimar o odiar sentiments, persones, entitats, conceptes, locals...
I què és el que la gent
estima més?
Twitter, el Barça i Nova York són els que més triomfen.
I quants usuaris teniu?
Ara ja hi ha uns 20.000 usuaris, que ja han estimat i odiat en més d'un milió i mig d'ocasions.
‘Optimismamente' (Espasa) segueix en la línia de ‘Tot està per fer', un altre llibre teu amb un segon missatge a la portada, “Quan el món s'ensorri,
fes-te emprenedor”.
Molts cops és l'entorn el que ensorra la idea d'un emprenedor. La societat impedeix radicalment que la gent tingui empenta. L'èxit és qüestió d'estadística; com més projectes provem, abans obtindrem el que volem.
El capítol 5 l'anomenes “Treballar poc i cobrar molt” i no hi ha res escrit. És una utopia en què encara creu massa gent?
És que això no passa mai! Cal treballar de manera constant, molt
i en grup, amb persones i idees que ens facin creure que fer un somni realitat és possible.
Amb l'alt atur juvenil, com veus el futur de la teva generació?
El futur és millor que el present, perquè pitjor no podem estar. Ja hem tocat fons. Del que estic més orgullós és de tenir 24 anys, tenir feina i viure sol. Els amics de la meva edat que ho poden dir són molt pocs. S'han d'incentivar les empreses de gent jove i que els empresaris hi confiïn; els joves som molt necessaris.
Has assenyalat els polítics
com a part responsable de la frustració dels ni-ni...
Els polítics han de fer brillar el país de portes enfora i sí que s'estan fent polítiques de suport als nous empresaris, però seran els emprenedors els que trauran el país d'aquesta situació.
I què et queda per fer?
Tot! Moltes coses! Tinc somnis complerts i no m'aturaré, faré projectes que m'il·lusionin.
El futbolí és encara a l'entrada?
Sí, això no canviarà mai! Hem canviat de seu tres cops i el futbolí és el que primer viatja. Tenim una lligueta! Treballar a gust és molt important!
a la vida real
Amb 24 anys s'ha convertit en un emprenedor de referència. Pau Garcia-Milà és creador i director del projecte EyeOS, una companyia que disposa de més de 40 treballadors i que va néixer quan Pau tenia només 17 anys. Aquest jove és avui un conferenciant habitual, comunicador freqüent als mitjans de comunicació, professor associat d'Esade, i la seva mirada positiva, que sempre intenta plasmar, ens la presenta en el seu últim llibre: ‘Optimismamente'.
De la digit@l...
#A Twitter
@Pau 19.950 seguidors
# Xarxa social Bananity amb més de 20.000 usuaris registrats