Comunicació

La lluita per desenterrar al Valle de los Caídos

TV3 estrenarà dimarts a Sense ficció el documental Avi, et trauré d'aquí!, un treball de Montse Armengou i Ricard Belis que explica la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos.

Avi, et trauré d'aquí! és el títol del documental i també la promesa que va fer Joan Pinyol, nét d'un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida. Fa poc temps, gràcies a una investigació de la historiadora Queralt Solé, van saber que, en realitat, el seu avi era al Valle de los Caídos, al costat del seu botxí. Pinyol és un dels protagonistes del documental.

Durant la presentació del documental, el director de Sense ficció, Joan Salvat, va comentar la validesa de “gratar en la memòria”, perquè “es troben històries que continuen presents”. En el cas d'aquest documental sobre el Valle de los Caídos, a més, “s'ha trobat un altre tema que demostra la falta de costums democràtics”.

Montse Armengou va denunciar les negatives a col·laborar i a facilitar material del director del Patrimonio Nacional, de la vicepresidenta del govern espanyol i de l'abat del Valle de los Caídos. Ricard Belis va afegir-hi que és una història de fets del passat però també de futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.