Els veïns de la Part Alta volen més implicació municipal per evitar futures catàstrofes

L'Ajuntament de Tarragona es defensa i reitera que la potestat per intervenir en habitatges és exclusiva dels propietaris

L'endemà de qualsevol esdeveniment que escapi de la rutina i de la quotidianitat, sempre se'n continua fent ressò, i això és el que va passar ahir a Tarragona, almenys a la Part Alta. Un dia després de l'esfondrament parcial de l'edifici situat al número 17 del carrer Civaderia, i al marge dels treballs d'enderrocament de la façana, les dues associacions de veïns de la zona van denunciar de manera conjunta la falta d'implicació per part de l'administració municipal. El responsable de l'associació de veïns Part Alta, Gabriel Coy, va confirmar que encara esperen resposta per part de l'Ajuntament de la llista d'habitatges en desús i en mal estat del barri –El Punt la va publicar en l'edició d'ahir– que van enviar fa més d'un any: «Ells són els que tenen les eines, però fa un any que no s'hi fa res.» Per Coy, «els que pateixen només són els veïns perquè són els més dèbils, i no es pot viure en aquest estat de psicosi constant».

Tot i que des de la seva creació l'associació de veïns Casc Antic ha marcat distàncies respecte de la de la Part Alta, ahir el seu president, Francesc Garcia, va corroborar les denúncies del seu homòleg Coy, tot denunciant l'oportunisme dels representants polítics després d'episodis com el de l'esfondrament d'un habitatge al nucli històric: «Quan passa alguna cosa, tot són problemes i corbates, però que quedi clar que el que ha passat al número 17 del carrer Civaderia podria passar just al davant.»

Per això, va reclamar a l'administració que actuï de manera decidida: «Hauria de ser el mateix Ajuntament l'òrgan que determini el procediment que cal seguir. Si tens un cotxe i no passes la ITV, segur que et foten una clatellada, però quan es tracta d'habitatges, llavors això no passa.»

Sense danys al número 19

Pel que fa a les condicions d'habitabilitat de la casa situada al número 19, on es va recomanar no passar la nit, des del consistori es va afirmar que no ha patit cap dany estructural i que els seus propietaris podrien tornar-hi quan s'acabin les tasques d'enderroc de la façana, que es preveu que acabaran avui. D'altra banda, els dos inquilins del número 17 –una dona de 95 anys i el seu nét, de 32– de moment continuaran allotjats en un hotel de la ciutat a càrrec de l'Ajuntament.

El consistori fa temps que va enviant requeriments

S.C

L'Ajuntament no comparteix les crítiques dels dos col·lectius veïnals i tant la regidora de la Part Alta, Rosa Rossell, com el titular d'Urbanisme, Xavier Tarrés, van subratllar els esforços del consistori tarragoní, tot insistint que la responsabilitat inicial correspon al propietari. Per Tarrés, «l'Ajuntament ha de vetllar per la seguretat del que passa pel carrer, però el manteniment de l'interior dels habitatges és responsabilitat del propietari perquè quan el compra també adquireix l'obligació de conservació». A més, Tarrés va recordar que en els darrers mesos han enviat nombrosos requeriments tant a la Part Alta com a la Part Baixa, «però moltes vegades queden impugnats» i Rossell va explicar: «Fa anys que s'aconsellen revisions, però si els veïns no volen no els podem obligar.» A més, va deixar clar que «perquè intervingui l'Ajuntament primer ha d'haver-hi un dictamen del propietari».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.