Salut

PERE BICARDÍ

QUÍMIC

“S'ha fet un gran avenç en la protecció de la salut”

Fa onze anys que va començar una lluita per posar fi a l'ús del mercuri en l'odontologia a Catalunya com a responsable del projecte Fora amalgama dental de mercuri. En quina situació es troba en aquests moments el projecte?
Estic molt content perquè, amb la col·laboració dels departaments de Salut i Medi Ambient de la Generalitat i els col·legis d'Odontòlegs i Químics de Catalunya, s'ha arribat a bon port. Dono la meva lluita per acabada amb la satisfacció de poder afirmar que Catalunya se situa al capdavant de la protecció de la salut en aquesta matèria. Ja no cal emmirallar-nos en Suècia!
Què s'ha aconseguit exactament?
Reduir l'ús de l'amalgama de mercuri en obturacions dentals. L'any 2005 l'ús d'aquest material tòxic era aproximadament d'un 85% i actualment tenim xifres molt properes al zero. Cal tenir en compte que a la resta de l'Estat espanyol els nivells d'ús de les amalgames de mercuri continuen sent força elevats.
De quina manera s'ha arribat a aconseguir aquest objectiu?
Per mitjà de la conscienciació dels odontòlegs, que no tan sols han deixat d'utilitzar les amalgames de mercuri, sinó que aconsellen els pacients que en porten que, de forma gradual, les substitueixin per d'altres menys tòxiques. Val a dir que també hem disposat de l'ajuda dels centres d'atenció primària (CAP) i la complicitat dels majoristes de productes farmacèutics i sanitaris.
De tota manera, en plena crisi, és complicat que la gent opti per substituir les amalgames que porta, no troba?
És veritat. En aquest sentit, demanaria als professionals del sector que col·laborin, en la mesura de les seves possibilitats, a ajudar els seus pacients a fer aquest pas.
I què passa amb les obturacions si una persona que en porta es mor i és incinerada?
Aquest va ser un important camp de batalla. Però s'ha aconseguit la instal·lació i la posada en marxa de filtres per a la recollida de mercuri a les incineradores dels cementiris de Montjuïc i Collserola, a Barcelona, per tal de prevenir la contaminació que aquest metall pesant provoca a la terra, als aqüífers, al mar i als peixos. Aquestes dues instal·lacions fan prop del 80% de totes les incineracions de cadàvers que es duen a terme a Catalunya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a