Zapatero i Montilla inauguren una «peça clau» per a la ciència i l'economia del país

Tots dos governs es comprometen a doblar, fins al 2022, els 200 milions inicials que ha costat el sincrotró Alba

«La inauguració del sincrotró Alba és la mostra d'una inversió pública eficaç», va dir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en referència als beneficis que per al país i per als ciutadans tindrà la posada en marxa d'aquesta infraestructura. Zapatero va assistir-hi acompanyat del cap de l'executiu català, José Montilla; la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia; el conseller d'Innovació, Josep Huguet; i de l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona. Per Montilla, «el sincrotró suposa una afirmació del que som capaços de fer, com a país, en el terreny científic, i és una indicació del camí que ha de seguir l'economia».

Tots dos presidents es van desfer en elogis envers l'equipament. Una infraestructura que, per Rodríguez Zapatero, a més de situar el país «a l'avantguarda de la tècnica», suposa «un canvi de paradigma en el desenvolupament, la innovació i la recerca» gràcies també al suport de «l'estirp científic de Catalunya» i a «la col·laboració del govern català» en el projecte, ja que totes dues administracions han sufragat a parts iguals els 200 milions que fins ara ha costat la construcció del sincrotró.

Aquestes, però, no van ser les úniques floretes que el president del govern espanyol va llençar ahir a Catalunya. Ell mateix va assenyalar que «aquesta aposta del govern espanyol no suposa un fet aïllat en aquesta comunitat», per tot seguit fer un repàs de les inversions que el govern espanyol ha fet a Catalunya fins a situar-la entre «les primeres comunitats en rebre subvencions per al sector de l'automoció, en innovació, en tecnologia de la informació i en telecomunicacions», es va referir Zapatero.

Però el president espanyol va anar més enllà en assegurar que «aquesta gran infraestructura s'unirà a unes altres per crear sinergies», i tot això acompanyat, a més, «d'un transport modern i eficient». Per aquest motiu va voler subratllar les apostes en inversió que el govern ha fet en la terminal 1 de l'aeroport del Prat i l'estació de la Sagrera. Montilla va refermar el missatge de Rodríguez Zapatero: «Mai s'havien dedicat tants recursos ni s'havien sumat tantes voluntats en un esforç compartit com s'està fent ara. No aprofitar-ho ni potenciar-ho seria un error», va dir Montilla.

Més pressupost

De fet, Zapatero i Montilla es van comprometre ahir a doblar durant els pròxims 12 anys –fins al 2022– els 200 milions que fins ara s'han invertit en el sincrotró Alba. De moment, aquest any s'han destinat 15,5 milions per al període de proves, ja que no serà fins l'any que ve que el laboratori de la llum entrarà en funcionament amb la participació dels usuaris, bàsicament del sector acadèmic, tot i que s'espera que la indústria també es faci seva aquesta potent eina científica. Amb tot, i amb vista a l'any 2011, els responsables del sincrotró ja preveuen ampliar a tres més les línies de llum en què es porten a terme els experiments. Aquestes tres línies, que s'afegirien a les set actuals, estan supeditades, de moment, a la disponibilitat pressupostària dels comptes del 2011, segons els responsables del sincrotró.

JOSEP LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO
president del govern espanyol
«El sincrotró Alba és una mostra clara del per què serveixen els impostos»
«Suposa un canvi de paradigma en la innovació i el desenvolupament científic del país»
JOSÉ MONTILLA
president de la generalitat de catalunya
«Projectes com aquests ens han d'ajudar a reaccionar i fer que la nostra economia torni a tenir una bona salut»
CARME CARMONA
alcaldessa de cerdanyola del vallès
«Amb aquest equipament hem avançat cap a la Cerdanyola de la ciència del segle XXI»

CiU se n'atribueix la paternitat

efe

CiU es va atribuir ahir el mèrit i la paternitat del sincrotró Alba i va criticar la «fotografia» que a càrrec d'aquesta infraestructura es van fer ahir José Luis Rodríguez Zapatero i el seu «vassall» José Montilla. Després de la reunió del secretariat permanent de CDC, el secretari general adjunt del partit, Felip Puig, va assegurar que s'alegrava «molt sincerament» que ahir finalment es tallés la cinta d'un equipament tecnològic «de primera divisió mundial», impulsat gràcies al «compromís polític» del govern de Jordi Pujol i la seva capacitat per «pactar» amb l'anterior executiu del PP. És gràcies als pactes del Majestic signats el 1996 per CiU i el PP, segons Puig, que Catalunya està completant un «formidable cicle d'inversió en infraestructures en els últims quinze anys», de manera que encara avui s'estan acabant d'inaugurar projectes programats ja en aquell temps, com la nova terminal de l'aeroport de Barcelona, el tren d'alta velocitat i ara el sincrotró.

I és gràcies a aquesta «acció política del passat» que «Zapatero pot venir a Catalunya a inaugurar infraestructures que generaran riquesa i no a prometre peonades o a implantar la política del subsidi», va afegir-hi el número dos de CDC.

En canvi, va denunciar Puig, l'actual govern de Montilla no està promovent cap full de ruta de les infraestructures que han de construir-se a Catalunya en els pròxims quinze anys, perquè es troba, segons el seu parer, en una posició de «subordinació» al PSOE i no és capaç d'arrencar noves inversions. «El futur president del govern espanyol no podrà venir a Catalunya a inaugurar més obres perquè el govern de Montilla no n'està deixant cap» en projecte, ha denunciat.

D'altra banda, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va opinar que, després de les promeses que va fer als catalans i que «no ha complert», el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, «només s'atreveix» a venir a Catalunya a «inaugurar projectes» iniciats pel PP, com la nova terminal de l'aeroport del Prat.

En aquest context, Sánchez-Camacho va titllar de «sorprenent» que Zapatero multipliqui els últims mesos les seves visites a Andalusia, «quan encara falten dos anys per a les eleccions», i que en canvi renunciï a visitar Catalunya malgrat que hi haurà eleccions a la tardor. Segons els populars, Zapatero «no s'atreveix a trepitjar territori català» i a parlar amb desocupats i empresaris perquè és conscient que els ciutadans l'identifiquen amb l'«engany» i que el PSC «no té interès que es passegi per Catalunya».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.