Ciència
El llarg viatge dels humans
Un estudi genètic reforça la idea que la nostra espècie va sortir d'Àfrica per Aràbia
La hipòtesi clàssica indica que la migració va ser per Egipte
la població d'humans
era d'uns 10.000 individus
al continent africà
La hipòtesi més coneguda sobre la sortida dels primers humans moderns del continent africà suggereix que la migració es va produir fa entre 125.000 i 60.000 anys a través de l'actual Egipte i el Pròxim Orient. Moltes de les restes arqueològiques identificades durant les últimes dècades donaven suport a aquesta interpretació.
Durant els últims anys, però, les anàlisis comparatives de l'ADN de les poblacions humanes actuals ha fet possible plantejar una hipòtesi alternativa o com a mínim complementària. Aquesta nova visió de la història de l'espècie humana indica que la principal sortida d'Àfrica no s'hauria produït pel nord d'Egipte, sinó a través d'Aràbia.
Un estudi internacional publicat aquesta setmana, en què han participat científics catalans, reforça aquesta segona hipòtesi i aporta noves dades sobre el llarg viatge de la nostra
espècie en l'ocupació d'Europa i
Àsia. Aquest treball forma part del
projecte Genographic, impulsat per National Geographic i IBM.
Francesc Calafell, investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (centre mixt UPF-CSIC) i coautor de l'estudi, detalla que s'ha analitzat el cromosoma X d'un miler de mostres procedents d'habitants d'una quarantena de poblacions d'Àfrica, Àsia i Europa, mentre que altres estudis del projecte Genographic es basen en l'anàlisi d'altres parts del genoma com el cromosoma Y o l'ADN mitocondrial.
El nou mètode d'anàlisi fet servir per l'equip que dirigeix Jaume Bertranpetit permet inferir les recombinacions de l'ADN que s'han produït en el passat i, d'aquesta forma, dibuixar un arbre genealògic que relaciona en el temps les diferents poblacions estudiades.
Tot i que el resultat de l'estudi mostra unes relacions de les poblacions humanes en forma de xarxa (i no pas com un arbre d'estructura lineal i simple), els experts consideren que el camí principal de sortida d'Àfrica dels humans moderns es va produir a través de l'estret aràbic de Bab-el-Mambeb. Aquells primers emigrants humans haurien seguit després el camí cap a l'Índia i més tard s'hauria produït la migració paral·lela cap al sud de l'Índia i cap al nord-est (vegeu gràfic).
Francesc Calafell puntualitza que aquesta nova hipòtesi és coherent amb les restes arqueològiques trobades recentment i és compatible amb una entrada paral·lela per Egipte.
L'estudi ha permès també fer una estimació de la grandària de les poblacions humanes antigues. Així, fa uns 60.000 anys, quan es va produir la migració més recent dels primers humans moderns, la nostra espècie tenia uns 10.000 individus a l'Àfrica, mentre que els grups d'emigrants
fora d'aquest continent sumaven
uns 2.500 individus, assenyala Calafell com a dades indicatives.