Educació

Canes a les aules

La UB consolida la Universitat de l'Experiència, una iniciativa que permet als majors de 55 anys retornar o estrenar-se a les aules de diferents facultats

Més d'un miler d'estudiants omplen els nou programes que componen l'oferta actual i que, a banda de la vessant formativa, afavoreix la relació intergeneracional

“Les classes a la facultatem permeten reviure les inquietuds i les emocions
de quan era jove”

Ho veuen com una oportunitat per enriquir-se. Un camí traçat que els permet aprendre per plaer, sense la pressió dels exàmens i la nota final. La majoria pentinen canes. Són alumnes de la Universitat de l'Experiència, una iniciativa de la Universitat de Barcelona adreçada a majors de 55 anys que afronta la quarta edició.

En Vicenç assisteix a les classes de Nutrició i Gastronomia, un programa que té lloc al campus de l'alimentació de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet. Els seus apunts immaculats destapen que és un alumne avantatjat. “Aquestes classes em donen l'oportunitat de retornar a la facultat i reviure les inquietuds i les emocions de quan era jove”, explica. És un dels 25 alumnes que s'han matriculat a aquest programa, l'únic que encara té places disponibles atès que la comunicació amb Torribera “és molt millorable”. L'alcaldessa, Núria Parlon, convida tothom a descobrir el recinte de Torribera, “una de les joies de la ciutat”, perquè entenguin per què val la pena desplaçar-s'hi. Parlon assegura que el transport públic fins aquell pulmó verd “l'hem millorat molt” i es mostra encantada amb l'aposta de la UB per transportar la idea fins a Santa Coloma.

Al grup de Torribera només hi ha un colomenc. La resta vénen de Badalona, Barcelona i fins i tot de Tarragona. S'observen molts homes, però no és la fotografia habitual. “Abunden molt més les dones, com a totes les activitats socials”, assenyala la directora de la Universitat de l'Experiència, Susanna Vendrell. A Santa Coloma hi ha quatre dones que ja vénen de fer psicologia. També hi ha alumnes que hi arriben de retruc, com en Francesc, que no va accedir a història de l'art i va provar sort enel terreny de la nutrició. Li està agradant “moltíssim” i agraeix la sort que ha corregut. L'avantatge que tenen la immensa majoria d'inscrits és que no tenen la pressió afegida que representa haver de trobar una sortida laboral. Més de quaranta anys de treball a les esquenes ja pesen prou com per tenir altres aspiracions, més espirituals.També hi aterra algun aturat de llarga durada, com en Xavier. El preu dels cursos hi facilita l'accés.

El programa de nutrició i gastronomia forma part de l'oferta d'aquest curs. Un total de nou programes d'entre un i tres cursos acadèmics, de continguts diversos, integren la iniciativa. Vendrell explica que la Universitat de l'Experiència pivota sobre la base que “qualsevol edat és bona per aprendre”. Molts alumnes repeteixen, dècades després, experiència universitària però també n'hi ha que s'estrenen a les aules d'una facultat.

Els únics requisits per accedir-hi són haver superat la barrera dels 55 anys, tenir disposició per assistir a classe i mostrar ganes d'aprendre. No és estrany, doncs, trobar un metge a història, o un enginyer a les classes de psicologia.“Els alumnes vénen motivadíssims”, manté Pere Castells, professor de nutrició i gastronomia, davant uns alumnes que aquell dia elaboraran una pizza. El “bon rotllo” es respira en l'ambient però el professor assegura que impartir classes a uns alumnes tan aplicats no sempre resulta senzill. I és que tenen “tant nivell i tantes ganes d'aprendre que t'exigeixen moltíssim com a professor”.

Una de les atraccions de la Universitat de l'Experiència és la possibilitat de compartir aula amb els alumnes joves. Hi ha assignatures comunes i la relació intergeneracional acaba sent un dels elements més apreciats per l'alumnat. La Universitat de l'Experiència era una de les propostes estrella del programa electoral del rector Dídac Ramírez, emmarcada en el comissionat de desenvolupament social i envelliment que lidera Misericòrdia Garcia. Ara ja sembla estar prou consolidat per tenir el futur garantit.

Els més demandats
La Universitat de l'Experiència ofereix nou programes. Els que tenen més demanda són història de l'art i llengües i literatures
50
alumnes
omplen cadascuna de les aules de la Universitat de l'Experiència
225
euros
és el preu que paguen els alumnes per cada curs
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia