Educació

Santa Coloma es llicencia

Creix un 14,4% la demanda d'estudis universitaris

Acord entre institucions per engegar nous projectes a la ciutat

Santa Coloma de Gramenet s'havia guanyat, durant molts anys, la fama de “ciutat dormitori”. La majoria de veïns treballaven i consumien serveis fora del municipi, per després tornar a casa a l'hora de dormir. En l'última etapa, però, la ciutat s'ha cregut l'aposta per implantar estudis universitaris, fins al punt que l'oferta actual l'ha catapultat fins a ser la tercera ciutat universitària de l'àrea metropolitana de Barcelona, al darrere de la capital i Cerdanyola del Vallès. I encara hi ha recorregut per créixer i ampliar l'oferta.

Avui, unes 2.800 persones cursen estudis superiors a Santa Coloma, una xifra que s'incrementarà en les pròximes hores, quan es tanqui la matrícula de la universitat a distància UNED. Aquest volum d'estudiants universitaris suposa un increment d'un 14,4% respecte al curs anterior. La regidora d'Innovació i Universitat de l'Ajuntament de Santa Coloma, Lídia Guinart (PSC), creu que la ciutat s'ha situat en el nivell a què aspirava arribar: “Per a nosaltres és molt important ser la tercera ciutat en oferta universitària, sobretot tenint en compte que Barcelona i Cerdanyola juguen en una altra lliga.”

A més de les carreres que es poden estudiar a distància gràcies a la UNED, Santa Coloma ofereix més de vint graus, postgraus i màsters, ja sigui a través del campus de l'Alimentació de Torribera, dels centres assistencials Dr. Emili Mira i López-Parc de Salut Mar (CAEM-PSMar) o de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant. Dels 2.800 alumnes matriculats aquest curs, gairebé la meitat han optat per l'oferta de la UNED, segons indica Guinart. Uns 750 són del campus de l'Alimentació, segons el seu director, Màrius Rubiralta.

Un grau inèdit

Entre les últimes incorporacions a l'oferta universitària de Torribera destaca el grau de ciències culinàries i gastronòmiques –el primer a tot l'Estat espanyol–. També convé ressaltar l'augment de la demanda d'estudis d'alimentació i salut. Pel que fa a l'origen dels estudiants, el director del campus assenyala que els colomencs que es beneficien de l'oferta “són pocs amb relació al total d'alumnes”. Fins a Santa Coloma es desplacen estudiants de tot el territori català.

El pes universitari de la ciutat ha anat creixent any rere any i en els darrers dies ha quedat reforçat amb la signatura del conveni Santa Coloma, ciutat universitària. L'acord suposa el compromís de cinc institucions –les quatre que imparteixen estudis universitaris més l'Ajuntament de Santa Coloma– per continuar endegant projectes de manera conjunta, que posin en valor els graus, postgraus i estudis superiors, i la important tasca de docència i investigació que es du a terme a la ciutat.

En paral·lel a la firma del conveni va quedar constituïda la comissió institucional de Santa Coloma, ciutat universitària, que és presidida per l'alcaldessa Núria Parlon i integrada per les màximes autoritats de les cinc institucions implicades. Aquesta comissió tindrà la funció de promoure i supervisar les iniciatives conjuntes, i també marcar un pla de treball per a l'any vinent i els successius.

“El conveni pretén, entre d'altres, lligar la ciutat amb el campus, molt a prop, però a la vegada massa lluny”, subratlla Màrius Rubiralta, fent referència a la ubicació a l'extraradi de les 34 hectàrees del conjunt de Torribera. Per aquest motiu, des de les institucions es marquen el repte, d'un temps ençà, de promoure activitats que lliguin no només el campus amb la resta de la ciutat, sinó també amb els municipis de l'entorn. L'ExpAliments o el projecte Eix Besòs-Marina Alimentació i Salut que es presentarà a finals de mes a Badalona en són un bon exemple. D'aquí en sortirà una nova associació de la qual formaran part molts dels agents que treballen a l'entorn del sector de la restauració.

El campus de l'Alimentació de Santa Coloma funciona des de fa més d'una dècada, però és a partir del 2007 quan s'oficialitza i la Universitat de Barcelona n'agafa les regnes –abans hi actuava una entitat adherida a aquesta universitat–. Des d'aleshores no ha deixat de créixer. El 20 de novembre es va celebrar l'acte de graduació dels primers estudiants dels graus de ciència i tecnologia dels aliments, de nutrició humana i dietètica, i del màster de seguretat alimentària.

LES FRASES

Disposar d'oferta universitària suposa dotar la ciutat d'un motor econòmic
Lídia Guinart
regidora d'innovació i universitat
Molts projectes estan pensats per lligar el campus amb tot el seu entorn
Màrius Rubiralta
director del campus de l'alimentació

El campus de l'Alimentació creixerà

Tot i que ara serà la nova comissió la que marqui el full de ruta del futur, ja hi ha un projecte que s'ha començat a embastar. Es tracta de l'ampliació del recinte Torribera, en concret del sector destinat al campus de l'Alimentació colomenc (UB). En el ple municipal de setembre es va aprovar una modificació del planejament que autoritza la construcció de fins a cinc edificis, que de moment no s'executaran en la seva totalitat. Només es prepara el terreny per a necessitats futures.

D'aquesta possibilitat es desenvoluparà una part a curt termini. Es tracta de la primera fase de l'ampliació de l'aulari del campus i de la construcció d'un edifici destinat al nou grau de ciències culinàries i gastronòmiques, una iniciativa que converteix els estudis de cuina en un grau universitari, seguint la petja d'altres països europeus.

Màrius Rubiralta considera “imprescindible” ampliar la instal·lació per poder créixer en nombre d'alumnes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.