Societat

L'ela geminada com a competència deslleial

La companyia Intel bloqueja el registre de la marca catalana Wattpic Energia Intel·ligent perquè conté la paraula "intel·ligent". Al·lega que, si no es coneix el català, es llegeix com a dos mots separats per un punt: "intel" i "ligent", i Intel és seu.

La paraula "intel·ligent" pot semblar-ne dues: "intel" i "ligent". I d'aquesta manera, els que la llegeixin pensen immediatament en el nom de la multinacional nord-americana de productes informàtics Intel. Aquest argument recargolat ha convertit una ela geminada en competència deslleial des que l'empresa catalana Wattpic Energia Intel·ligent, amb seu al Parc Tecnològic del Vallès, va voler registrar la seva marca a l'oficina de patents de la Unió Europea, d'Austràlia i dels Estats Units.

El registre es va sol·licitar com a part del procés d'internacionalització de Wattpic, dedicada a sistemes d'energia solar, i durant el període d'al·legacions ha sorgit aquesta dificultat "surrealista" que mai haurien imaginat, segons el cap de comunicació, Marc Sureda. "De moment tenim el conflicte obert a l'oficina europea i l'australiana, que són les primeres que han respost, però segur que als Estats Units passarà el mateix. No trigaran gaire a comunicar-nos-ho, perquè el registre el vam presentar simultàniament a les tres oficines", afegeix.

Els representants d'Intel els han assegurat que saben que existeix el català i saben què significa la paraula "intel·ligent", però no se'n refien del mercat ni de Wattpic: creuen que qui no conegui la llengua pensarà que el punt de la ela geminada separa dues paraules, i no volen que el que sembla el mot "intel" consti en el logotip d'una altra empresa. "Creuen que ens volem aprofitar de la seva fama", explica Sureda.

L'empresa catalana ja ha respost que "no es tracta de cap caprici, sinó que simplement la paraula és així en català". Però els americans insisteixen. "És absurd, perquè som de sectors completament diferents, no ens poden confondre", argumenta Sureda a l'AVUI.cat.

Per intentar sortir del laberint, Wattpic ha enviat un correu electrònic a la secretaria de Política Lingüística. "A veure si poden fer-hi alguna cosa, perquè si ens emboliquem en recursos ens pot acabar costant 25.000 euros la broma per una ela geminada", conclou Sureda.

La crida de Wattpic ja ha provocat la primera reacció. El secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que el govern treballarà perquè l'empresa catalana pugui registrar el seu nom a tot el món. Per Joan, "tenint en compte que la llengua catalana és la llengua pròpia de Catalunya i és oficial, una empresa ha de poder patentar i exhibir arreu del món el seu nom en aquesta llengua" a tot el món.

L'aposta per la internacionalització de Wattpic els ha portat a renovar recentment la seva web amb l'anglès com a idioma de partida, però tenen en preparació la versió en català, en castellà i en francès. I no volen renunciar al català en el seu logotip.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.