Societat

salut

Fer exercici allarga la vida, mirar la televisió l'escurça

Un estudi fet a Taiwan determina que 15 minuts d'activitat física diària allarguen l'esperança de vida tres anys

El consum massiu de televisió, en canvi, pot fomentar problemes cardiovasculars

Que fer activitat física és saludable és una obvietat que gairebé tothom té present. Ara, però, un estudi realitzat a Taiwan ha posat xifres i detalls a aquest argument, a través del seguiment d'unes 400.000 persones, entre els anys 1996 i 2008, amb una mitjana de seguiment d'uns vuit anys per individu.

L'estudi, que tenia com a finalitat descobrir si fer menys de 150 minuts setmanals d'exercici podia tenir algun benefici per a la salut, deixa algunes dades interessants. La més destacable és que amb quinze minuts diaris d'activitat física es pot augmentar l'expectativa de vida fins a tres anys. “Aquests primers 15 minuts tenen beneficis enormes” per a la salut, va comentar Chi Pang Wen, director de l'estudi.

L'informe, presentat en un article a la revista The Lancet, el van dur a terme doctors de l'Insitut Nacional d'Investigació de la Salut de Taiwan i de la Universitat Nacional de l'Esport de Taiwan. Wen va explicar que fer exercicis físics no gaire exigents, com per exemple caminar enèrgicament, és beneficiós per a tothom: “Val per a homes, dones, joves i vells, fumadors, persones sanes i malaltes. Aquest consell és vàlid per a tothom”, va dir.

Per tal de dur a terme l'estudi, els investigadors van dividir els participants en cinc categories en funció de l'exercici diari que practicaven. Les categories eren, concretament: inactivitat, activitat baixa, moderada, alta i molt alta. Entre els participants inactius i els de baixa activitat (15 minuts d'exercici al dia) s'observaven diferències ostensibles, com ara un risc de mort un 14% menor o una incidència menor, d'un 10%, de possibles malalties com el càncer. Quant als individus inactius, els científics van concloure que, en cas de fer una mica d'exercici cada dia, s'ajornaria una de cada sis morts. “Saber que amb només 15 minuts diaris d'exercici es pot reduir tant el risc d'un individu de morir pot animar moltes més persones a incorporar una petita quantitat d'activitat física a les seves vides”, deien doctors de l'Institut del Cor de Mont-real i de la Universitat de Mont-real, adjunts a l'estudi.

Compte amb la televisió

D'altra banda, un estudi fet a Austràlia, concretament a la Universitat de Queensland, a més d'11.000 persones de 25 o més anys entre el 1999 i el 2000, va determinar que mirar la televisió unes sis hores al dia redueix l'esperança de vida fins a cinc anys. De fet, explicaven els autors de l'estudi, els efectes de mirar la televisió durant tantes hores són nocius, ja que “fomenta el sedentarisme i l'obesitat”. Aquests efectes estan motivats per la inactivitat física que l'ocupació genera, com ho demostra el fet que la majoria de morts prematures de persones que veien molt la televisió ho van ser per causes cardiovasculars, associades generalment a la manca d'exercici físic.

LES XIFRES

15
minuts
al dia d'activitat física diària poden fer guanyar tres anys de vida, i alhora reduir el risc de mort fins a un 14%.

LA FRASE

Els 15 minuts inicials d'exercici físic tenen uns beneficis enormes per a la salut
Chi Pang Wen
Doctor de l'Institut nacional d'investigació i salut de taiwan
6
hores
de televisió diàries poden reduir l'esperança de vida en cinc anys, sobretot perquè fomenten el sedentarisme.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.