Societat

Els sindicats denuncien que les escoles iniciaran el curs amb menys professorat

Alerten que les “retallades” provocaran conseqüències en la qualitat educativa a llarg termini

Asseguren que serà un inici de curs “complicat” i avisen que estaran alerta de cara al pressupost

Els sindicats de l'ensenyament han tornat a denunciar que les escoles començaran el curs 2011-2012 amb menys professorat que l'any passat. Tot i que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat en reiterades ocasions que es mantindrà la mateixa plantilla que el curs passat, els representants dels professors han asseverat que tenen constància que hi ha menys llocs de treball. A falta de tenir les dades concretes, afirmen que és indiscutible que si els professors faran una hora lectiva més i els alumnes una menys, amb la retirada de la sisena hora, s'estalvien llocs de treball. Els sindicats asseguren que serà un inici de curs “complicat” i avisen que estaran alerta de cara al pressupost.

El cap de comunicació de CCOO, Àngel Garcia, ha explicat a l'ACN que els han arribat casos de professors que s'han quedat sense feina. La consellera per contra assegura que tots els interins mantenen el seu lloc de treball. Des del sindicat consideren però que aquesta afirmació no és del tot certa, ja que molts d'aquests interins no seran contractats per a tot el curs (de setembre a 31 d'agost) com l'any anterior sinó que ho faran a jornada reduïda o per cobrir substitucions.

“Molts interins han passat a ser substituts i aquests passen directament a l'atur”, ha declarat Garcia.

Aquesta mateixa visió la comparteixen la portaveu d'USTEC·STEs, Rosa Cañadell, i la responsable d'Ensenyament d'UGT, Roser Font. Font considera una “evidència” que hi haurà menys professors per a més alumnes, ja que ha assegurat que “potser molts continuen però amb la degradació del seu lloc de treball”.

La representant d'UGT ha assegurat que això està comportant a que en alguns centres els professors que no fan la jornada completa rebin “pressions” per part de les direccions perquè ampliïn la seva jornada i que es quedin més hores al centres de les que li pertoquen.

Noves retallades


En l'àmbit econòmic, els sindicats temen que durant el curs la conselleria presenti noves mesures d'estalvi per això han anunciat que vigilaran quins són els pressupostos que es presenten per al 2012. Cañadell ha expressat la seva temor a que, un cop coneguts tots els números, la situació “sigui pitjor del que s'ha anunciat”. Davant d'aquesta situació ha demanat que s'aturin totes les retallades i que es recuperi el que s'ha perdut fins ara.

Des de CCOO, Garcia també ha demanat a Rigau que negociï un pacte d'estabilitat per als professors que vagi més enllà d'un any (que és el que es va aconseguir en la darrera negociació). “Estem demanant garanties perquè si aposten per la continuïtat de la plantilla als centres, doncs que ho portin a la mesa sectorial”, ha dit Garcia. El sindicat lamenta que no hi ha garanties de que les retallades no vagin a més, i ha asseverat que treballarà per recuperar el que s'ha perdut fins ara.

Inici de curs “complicat”

En general, i en paraules de Cañadell, intueixen que el curs serà “complicat”, tant pel context econòmic com pel seguit de mesures que està adoptant el Govern. La portaveu d'USTEC·STEs ha lamentat que les retallades estiguin afectant als més necessitats, així com que els professors estiguin carregant sobre l'esquena “una crisi que no han creat”.

Des d'UGT, Font ha explicat que des dels governs es vol fer creure que el curs començarà amb normalitat i ha afegit que si això és així és gràcies al “compromís i l'esforç” de la comunitat educativa, especialment el professorat. S'ha preguntat en canvi quin és el compromís del Govern en la lluita contra el fracàs escolar si han reduït el pressupost. “El que no podem amagar de cap manera és que s'estan deteriorant les condicions de treball i hi ha menys recursos per fer front a les necessitats educatives”, ha declarat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.