Societat

educació

Domòtica de luxe a estudi per estalviar energia, a Olot

L'IES la Garrotxa lidera un projecte per implantar el control automàtic de l'energia fins ara aplicat en habitatges d'alt nivell als edificis públics

Ha estat premiat pel Ministeri d'Educació

L'institut La Garrotxa d'Olot lidera una projecte per generalitzar la domòtica que fins ara s'ha aplicat als habitatges de luxe per a l'estalvi d'energia en edificis públics juntament amb l'empresa !Getech i els instituts el Palmeral d'Alacant i Pedro Cerrada de Saragossa. En el cas d'Olot, permetrà estalviar 15.000 euros anuals dels 50.000 que li costa en gasoil el funcionament de la calefacció del centre. En el cas del Palmeral, treballarà l'estalvi energètic en conjunt i les energies renovables i, en el Cerrada, adaptarà la il·luminació interior del seu institut a la natural.

Tot plegat forma part del projecte MEET guardonat amb 200.000 euros per part del Ministeri d'Educació i, a part de les experiències pràctiques, pretén impulsar a nivell general una nova cultura de l'energia i començar a aplicar i experimentar les noves tècniques d'eficiència energètica. “Estalviar energia no vol dir només aprendre a apagar l'interruptor, sinó a ser conscients que moltes de les fonts d'energia actual s'esgotaran aviat, diu Torni Moreno, professor de l'institut garrotxí i ànima del projecte. A més, es tracta de fomentar la pedagogia d'aquesta nova cultura entre els alumenes, de formar-los en les novetats que sorgeixin en aquest àmbit i de generar material docent per a professors i alumenes. Aquest últim aspecte va a càrrec del professor de l'institut Baix Empordà, Toni Hidalgo.

La millora de l'estalvi energètic és, des de fa deu anys, un dels centres d'interès docents de l'institut La Garrotxa. L'equip de Toni Moreno ha dirigit treballs de recerca, projectes de cicle i fins i tot projectes finals de carrera d'exalumnes en aquesta línia. Precisament, un dels exalumnes és responsable de l'empesa garrotxina !Getech especialitzada en automatització orientada a l'estalvi energètic.Hi participen també el professor de secundària Joan Pellicer i l'investigador del CSIC deMadrid, Marcelo Izquierdo. Precisament ell, dirigirà una estada de cinc dies en aquest centre d'un grup de cinc alumnes de cadascun dels instituts que participen al projecte.

LA XIFRA

15.000.
Són els euros
que podrà estalviar cada any l'IES la Garrotxa d'Olot quant a la despesa de gasoil per a calefacció.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.