Societat

Infància

Les altres víctimes de la violència masclista

Infants i fills de la violència

La por i l'agressivitat són dos dels problemes que tenen els menors que han viscut la violència de gènere a casa seva

Vilanova ofereix tallers de psicologia adreçats a aquest col·lectiu perquè superin els traumes

Tenen entre vuit i dotze anys, i ja són víctimes de la violència: han crescut amb la violència a la seva pròpia llar. Aconseguir que aquests infants trobin el camí per sobreposar-se és l'objectiu dels tallers que imparteix l'Ajuntament de Vilanova (Garraf) fent ús de la resiliència, la capacitat que tenen les persones per superar una situació traumàtica.

La violència de gènere sol generar en els infants por i agressivitat, que poden desencadenar en conductes violentes en arribar a l'adolescència, també en les relacions de parella. “Els infants són els grans oblidats de la violència de gènere a les llars”, recorda Montse Amorós, directora de l'Espai d'Equitat, el centre municipal que gestiona les iniciatives per lluitar contra aquest tipus de violència. Amorós destaca que la recuperació de les dones és important, però que també ho és l'atenció als fills.

El taller de resiliència té com a punt de partida els jocs: en sessions quinzenals de dues hores de durada, a l'octubre una desena de nens i nenes van començar una teràpia mitjançant activitats lúdiques. Es tracta de la segona edició del taller, que es va estrenar el gener passat. “Utilitzem els treballs en equip, els jocs serveixen per treballar la solidaritat”, explica Laura Francolí, la psicòloga que atén els infants. El taller pretén crear “un espai de confiança” perquè els nens “se sentin còmodes per fer un treball emocional”. La fita és que l'infant pugui reconèixer els seus recursos per poder reparar els danys ocasionats per la violència de gènere viscuda. Segons Francolí, “propostes com ara representar una obra de teatre van molt bé perquè es pot recrear una situació en què el nen expressi una emoció”. “Així és més fàcil parlar-ne”, subratlla. “Expliquem a les mares que és un espai per anar a jugar, no una visita a un psicòleg”, hi afegeix Francolí. Potser per això els nens hi acudeixen “encuriosits”.

Així va arribar a la primera edició del taller la filla de l'Ana, que ara té tretze anys. “Al principi va dir que no volia anar-hi, però després s'ho va repensar”, recorda la mare. L'Ana diu que la violència domèstica “fa que els nens canviïn el seu comportament”, i la seva filla “necessitava ajuda”. “Al taller feien jocs per demostrar-se l'estima entre els uns i altres. Crec que li va agradar perquè va veure que el que havia viscut ella també ho han viscut altres nens”, explica. Per aquesta mare, un cop la nena sortia del taller, “estava més relaxada i tranquil·la”. “Allà es va anar obrint, va exterioritzar el que sentia”, apunta.

Quan s'acabi l'any hauran passat pel taller de resiliència divuit infants, que s'hauran beneficiat de la iniciativa un màxim de sis mesos. “El taller està ben enfocat, però dura massa poc. Després t'has de tornar a espavilar tu sola”, lamenta l'Ana. L'empresa Venca, que té la seu a Vilanova i la Geltrú, ha aportat els diners que permeten dur a terme els tallers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.