Societat

religió

L'Església de Catalunya recupera pes al Vaticà

La visita de Benet XVI fa superar antics recels entre la Santa Seu i els vuit bisbats

L'organització d'una mostra cultural a Sant Pere és un fet històric i sense precedents

L'Església catalana viu un autèntic idil·li amb la Santa Seu des que el papa Benet XVI va visitar Barcelona, ara ja fa poc més d'un any. La millora de les relacions entre els bisbats catalans, amb l'arquebisbat de Barcelona al capdavant, i el Vaticà es visualitzarà aquesta setmana que ve amb la inauguració, dijous, de l'exposició Gaudí a Roma, una mostra de l'obra i espiritualitat de l'arquitecte universal.

Fa una dècada que Catalunya no munta cap gran exposició o mostra cultural a Roma. Va ser la mostra Germinabit, en què els bisbats catalans i la Generalitat exposaven la cultura eclesial catalana a Roma. Però la mostra sobre Gaudí i la cultura catalana d'aquests dos pròxims mesos es farà dins mateix del territori de la Santa Seu, a tocar de la plaça de Sant Pere, un fet sense precedents en la història de Catalunya i un reconeixement sovint només reservats a mostres apadrinades per estats. Els milers de visitants que cada dia rep la plaça –l'exposició és just a sota de la columnata de Bernini– podran rebre informació de Gaudí i també sobre Catalunya.

Treure el cap
El cardenal Lluís Martínez Sistach recull ara els fruits de la feina dels últims cinc anys, en què s'ha intentat netejar la imatge de l'Església catalana al Vaticà. “Estem vivint l'època més daurada de les relacions Catalunya-Vaticà”. El concili català dels anys noranta, la pressió de l'episcopat espanyol més ranci, el conflicte per les obres d'art de la Franja i la secularització –Catalunya era coneguda a Roma com l'Holanda del sud per la seva baixa
religiositat– havien deixat sota mínims el pes específic de Catalunya a la
cúpula de l'Església.

El cardenal Gianfranco Ravasi, responsable de Cultura de la Santa Seu, i el secretari d'Estat, Tarsicio Bertone, han trencat aquest aïllament català i Catalunya torna a ser reconeguda com una església diferent a Roma. “Teníem la sensació de no ser entesos ni coneguts durant anys”, explica Antoni Matabosch, expresident de la Fundació Joan Maragall i veritable ànima de la mostra, ja que el llavors ministre vaticà de Cultura, Ravasi, li ho havia proposat molt abans que Benet XVI consagrés la Sagrada Família.

Una vintena de cardenals i alts càrrecs vaticans assistiran a la inauguració de dijous. La mostra anirà seguida per diversos actes acadèmics, que tindran la cloenda musical a càrrec de l'Escolania de Montserrat, el 13 de gener. El diari oficial vaticà, L'0sservatore Romano, hi dedicarà un gran reportatge.

LA DATA

24.11.11
S'inaugurarà
al Vaticà una exposició sobre Antoni Gaudí, la seva espiritualitat i la seva obra.

LA FRASE

La proposta va començar molt abans de la visita del papa i me la va fer l'ara cardenal Ravasi
Antoni Matabosch
expresident de la fundació joan maragall

LA XIFRA

18
alts càrrecs
de la Santa Seu, la meitat dels quals cardenals, assistiran a la inauguració de l'exposició.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.