Societat

Seguretat

Interior reforçarà els antidisturbis

Els nous antiavalots

Interior anirà ampliant la plantilla dels antidisturbis, però seguirà apostant per la dispersió com a mètode dissuasiu

Es mantindran les pilotes de goma i només s'estudia incorporar els tancs d'aigua o els gasos irritants

Un nou grup acompanyarà amb càmeres els antiavalots, gravarà els agitadors i redactarà els atestats policials

S'està estudiant quina nova armas'incorporarà i com actuarà la nova unitat de gravació d'imatges

La principal conclusió a què va arribar el Departament d'Interior de tot el que va passar en l'operació “neteja” de la plaça de Catalunya i del posterior setge al Parlament va ser que la tipologia de les manifestacions havia canviat. Acostumats a concentracions amb baixa participació –a excepció dels anti-Bolonya– la xifra de persones que van participar en els dos actes va sobrepassar les previsions del departament, que, sobretot en el primer, va trigar a reaccionar més del previst. Un temps perdut que sí que van aprofitar algun dels presumptes responsables dels incidents del 15-J, que per primer cop van utilitzar de forma evident les xarxes socials per assabentar-se dels canvis de ruta dels polítics i comunicar-se entre ells per preparar el setge.

L'altra gran diferència va ser la forma d'actuar dels manifestants. Fonts del Departament d'Interior mantenen que el tipus de resistència a la policia que han observat en els darrers mesos és “diferent” a la que hi havia abans i que ara enlloc de tirar la pedra i amagar la mà, s'opta per “tirar la pedra i aixecar la mà”, tal com va afirmar fa mesos el conseller Felip Puig. A això s'hi ha d'afegir la presència “cada cop més habitual” –segons les mateixes fonts– de grups molt violents de tot tipus d'ideologies infiltrats en manifestacions. Persones o bandes violentes que després, quan són detingudes i passen a disposició judicial, queden en llibertat per falta de proves.

Comissió al més alt nivell

Abans d'aquest estiu, Interior va crear una comissió d'experts per debatre quins camins s'havien de seguir per contrarestar les noves tipologies de manifestacions. Aquesta comissió “al més alt nivell”, expliquen fonts del departament, estava formada per representants de diversos sectors, no només per policies. El seu treball va culminar un cop passat l'estiu i va servir per definir diverses línies de treball. La primera passa per la necessitat d'augmentar la plantilla d'antidisturbis per poder combatre de forma efectiva el nou volum de les manifestacions, però mantenint l'objectiu principal de la dissuasió com a mètode d'actuació. La idea és anar obrint convocatòries per ampliar la xifra d'agents de la brigada mòbil (Brimo), tot i que encara no s'ha definit si es farà anualment o dependrà de cada any. Enguany s'incorporaran ja una seixantena d'agents.

La segona línia de treball és la incorporació de noves armes de dotació per als agents antidisturbis. En aquest cas, el departament ha descartat l'ús de cavalls i gossos per falta d'efectivitat i ara només treballa en dues possibilitats: les tanquetes d'aigua i els gasos irritants. “De moment no hi ha res decidit”, afirmen des del departament. El cert és que totes dues opcions tenen elements a favor i en contra. Les tanquetes d'aigua són cares –un camió pot costar fins a un milió d'euros–, poden fer molt de mal i no tenen massa sentit en una ciutat com Barcelona, amb molts carrers petits al centre. Els gasos són més barats, però provoquen irritacions a la pell de manera temporal. A més, en el cas que s'optés per aquesta segona opció, s'hauria de decidir com s'utilitzarien els gasos, amb una escopeta, llençats a mà o en esprai, un fet que podria obligar a canviar el sistema d'actuació de la Brimo. Sembla, però, que ara mateix aquesta segona opció és la que té més possibilitats. Ara bé, diversos comandaments dels Mossos d'Esquadra estan contactant amb altres policies europees per contrastar els dos sistemes i decidir quin és el millor per incorporar-lo a partir del 2012.

Gravar i redactar els atestats

La tercera mesura que es tirarà endavant –també a partir de l'any vinent– és la creació d'un nou grup adscrit a la brigada d'informació que acudirà en suport dels antiavalots en manifestacions prèviament considerades com a “potencialment complicades” per gravar les persones responsables d'incidents o delictes durant les concentracions. L'objectiu d'aquesta nova unitat serà doble: d'una banda, enregistrar les persones infractores i, de l'altra, redactar els atestats contra aquests infractors i entregar-los al jutge. La finalitat és que els agents recullin prou imatges perquè el jutge pugui identificar clarament l'autor, o autors, d'una acció punitiva i els imputi el delicte de què l'acusen els Mossos, un fet fins ara molt complicat perquè els antidisturbis no podien recollir proves incriminadores.

El debat s'està centrant ara a definir com ha d'operar aquesta unitat. El ventall passa per diverses opcions: anar uniformats com els antiavalots, com agents o un híbrid entre les dues opcions. La decisió no és senzilla, ja que cada opció comporta prendre altres decisions. Si porten els escuts, els agents que portin càmeres podran gravar? Un antidisturbis s'haurà de destinar només a “cobrir” l'efectiu que enregistri? S'hauran de canviar les furgonetes de la Brimo per encabir-hi més integrants? L'altre gran debat és determinar quin tipus de càmeres s'utilitzarà. Les dues grans opcions passen per comprar càmeres que emetin senyal en directe o que només enregistrin. La primera opció seria de gran utilitat per als caps operatius, ja que podrien veure les manifestacions a temps real.

65
agents
s'incorporaran aquest any a la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra, que ja té 500 efectius.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.