Societat

col·lectius

Objectiu: 800 tones de menjar

El Banc dels Aliments vol llegums, oli i llaunes de conserva

Èxit del primer dia del Gran Recapte

Avui hi ha més de 600 punts de recollida en mercats i supermercats

Dos dies per recollir 800 tones d'aliments, que hauran de servir perquè centenars de famílies en situació de precarietat econòmica tinguin assegurat un plat a taula. Avui hi ha més de 600 punts de recollida en mercats i supermercats (www.bancdelsaliments.org), coordinats per 7.000 voluntaris, que han de permetre doblar els aliments recollits en el Gran Recapte de l'any passat. Es demanen sobretot llegums, arròs, oli i llaunes de conserves.

I les primeres valoracions d'ahir eren molt optimistes: “La realitat ens supera. El primer camió de recollida ha entrat al magatzem a tres quarts de cinc de la tarda, mentre que l'any passat va ser a les 10 del vespre”, explicava la coordinadora de la campanya, Laia Guinjoan.

El Banc dels Aliments atén unes 200.000 persones a través de 500 entitats. El president de la fundació, Antoni Sansalvadó, recordava que fa dos anys eren la meitat. El Banc recull excedents d'empreses i aliments que no es poden comercialitzar tot i que són consumibles. El creixement de demanda de famílies afectades per la crisi ha obligat a diversificar les vies d'entrada: d'aquí va sorgir fa tres anys el primer Gran Recapte.

50.000 quilos de menjar procedents d'empreses i 25.000 de donacions en línia a través del web del Banc era el primer balanç que feien ahir els organitzadors. “Estem desbordats. Ens truquen de supermercats on no hem instal·lat punts de recollida, però ens demanen que els portem caixes perquè la gent vol fer donacions i els deixa menjar”, posava d'exemple Guinjoan per demostrar l'alt nivell del termòmetre de la solidaritat. A més, s'han superat els 7.500 voluntaris.

“L'única explicació és que en les pitjors situacions és quan més respon la societat catalana. Si dónes una oportunitat, la gent es mobilitza”, va subratllar la coordinadora del Gran Recapte. A més de les materials, es poden fer donacions a través de la línia oberta de La Caixa i dels caixers automàtics de l'entitat financera.

LES FRASES

Col·laborar amb el Banc dels Aliments em permet veure en directe com es lluita contra la fam
Miquel Serra
voluntari banc dels aliments
Estem desbordats. En les pitjors situacions és quan més respon la societat catalana
Laia Guinjoan
coordinadora el Gran recapte
El Gran Recapte torna a demostrar que el ciutadà té la solidaritat a flor de pell
Antoni Sansalvadó
president banc dels aliments
Les claus

Mil milions de persones se'n van a dormir cada dia amb gana

S.P

La imatge d'un infant que passa gana és la fotografia d'un nen de l'Àfrica, però el Banc dels Aliments recorda que no cal anar tan lluny i per això el lema del Gran Recapte és “Ho donem tot contra la fam d'aquí”. Una cosa no treu l'altra. “Qui és solidari amb els països empobrits, també ho és amb el nostre quart món”, assegurava un dels voluntaris de la recollida d'aliments.

Al món hi ha mil milions de persones que se'n van a dormir amb gana, tot i que està demostrat que es produeix prou menjar per alimentar els 7.000 milions d'habitants, segons dades de la Federació Internacional de la Creu Roja.

El problema de repartiment de recursos al món també es produeix, de fet, a Catalunya: un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) encarregat per l'Agència de Residus detalla que les llars llencen 262.471 tones de menjar i això vol dir que cada persona fa malbé 35 quilos d'aliments a l'any.

Les iniciatives del Banc dels Aliments fan la vida més fàcil a famílies en situació crítica, però alhora sensibilitzen la població. És el que feien els avis quan ens deien: “Si haguessis passat una guerra, t'acabaries tot el plat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.