Ruiz planteja la pòlissa mèdica obligatòria
El conseller de Sanitat aposta per l'assegurança obligatòria en funció de la renda
El govern nega cap canvi de model
El conseller de Sanitat, Boi Ruiz, va tornar a fer ahir una aclucada d'ulls al sector de la sanitat privada en obrir el debat de si caldria o no que cada ciutadà tingués l'obligació de contractar una assegurança mèdica a partir d'un determinat nivell de renda.
Les seves declaracions van generar de seguida una alarma i polèmica fins el punt que el mateix conseller es va veure obligat, hores després, a emetre una nota de premsa per deixar clar que el govern en cap cas s'està plantejant introduir una pòlissa obligatòria.
Inclús el portaveu del govern, Francesc Homs, va haver d'intervenir per assegurar que no “hi ha un pla ocult” per desmantellar la sanitat pública. Però la polèmica ja estava organitzada i l'oposició en ple la va desqualificar tractant-la de “globus sonda”. També des del PP es va qüestionar que la mesura tingui un impacte econòmic positiu.
Boi Ruiz va fer les seves declaracions en el transcurs d'un acte organitzat per l'Associació Catalana d'Establiments Sanitaris a ESADE. “Ens agradaria obrir un model assegurador diferent i seríem partidaris de models més europeus, en què hi hagués una pòlissa bàsica obligatòria d'assegurança en funció de la renda”, va dir Ruiz. A continuació, va explicar que aquest nou model s'hauria de començar per implantar a l'Estat espanyol però que “en aquests moments dubtem que el govern de l'Estat tingui aquest debat entre les seves prioritats”.
En el mateix acte l'expert en temes de salut Francesc Moreu va desglossar la idea de Ruiz. “El model plantejat –va dir– es basa en altres models europeus en els quals l'assegurança pública actual es divideix en dues parts: una pòlissa de riscos catastròfics, de la qual se'n fa càrrec l'Estat com fins ara, i que cobreix també malalties greus com ara trasplantaments i càncers, i una altra assegurança de riscos complementaris per contractar serveis no tan complexos. Aquesta segona pòlissa seria d'obligada contractació a partir d'una determinada renda amb l'objectiu que cap ciutadà quedés desatès”.
L'Agrupació Catalana d'Establiments Sanitaris (Aces), que representa 121 centres privats, va defensar ahir realitzar una “reconsideració global del sistema sanitari”, després de constatar que el que hi ha actualment és insostenible i necessita reformes urgents.