Societat

Meritxell Morera

L'entrevista

“Tothom té dret a prendre's un temps sabàtic”

Com se li va ocórrer organitzar anys sabàtics?

Després d'estudiar vaig voler fer un any sabàtic per recórrer el món i guanyar experiència personal i idiomes abans d'incorporar-me al món laboral. Això és habitual en altres països, però no pas a Catalunya. M'ho vaig haver d'organitzar tota sola. A partir del que vaig viure, em vaig adonar que aquí hi ha una necessitat per cobrir i vaig decidir tirar endavant l'empresa.

Amb bon resultat?

Unes tres-centes persones cada any tenen l'experiència d'un temps sabàtic a través de nosaltres, i ja fa cinc anys que funcionem.

I la crisi?

Va esclatar just quan vam arrencar l'empresa i això ens ha obligat a adaptar-nos-hi. En un principi ens venia gent jove i la motivació principal era participar en programes de voluntariat arreu del món i viure una experiència vital diferent. Ara més de la meitat tenen més de 25 anys i busquen formació o activitats remunerades. Molts s'han quedat a l'atur i volen aprofitar-ho fent feines a l'estranger que els permetin tornar amb idiomes i amb noves experiències i capacitats professionals. També hi ha gent en actiu que necessita fer un parèntesi, encara que sigui curt.

Hi ha de tot, doncs.

Tothom té dret a prendre's un temps sabàtic, ja sigui de 15 dies o d'un any. No som una ETT, però si algú vol allargar l'estada i necessita ingressos, els posem en contacte amb llocs on busquen treballadors en pràctiques i els ho gestionem.

Quines experiències s'hi poden fer?

Des de treballar en la verema a Califòrnia a fer pràctiques en hotels del Canadà o estudiar anglès a Nova York. Pot anar a recórrer Amèrica del Sud o anar a camps de treball de l'Índia. El que un vulgui. Primer escoltem la persona interessada i llavors li organitzem una experiència a mida.

Quants diners hi hauria de posar?

Depèn. Per exemple, amb 460 euros es pot estar sis mesos a Irlanda amb l'allotjament i el menjar pagat i cobrant allà per ajudar en les feines d'una granja.

I la gent amb càrregues familiars?

També en tenim. Algun viatge l'hem organitzat amb parella i fills. És complicat, però es pot fer. Però la majoria ho fan sols. Oi que la gent amb parella se'n va a fer màsters a l'estranger durant sis mesos? Doncs això és igual.

Els catalans no som gaire viatgers?

I tant que sí! A Sabàtica tenim clients de tot l'Estat i són els catalans els que més inquietuds tenen per fer aquest tipus d'experiències. En això estem convergint cada cop més amb la resta d'Europa.

Després d'estudiar va marxar als EUA per veure món i va acabar a Dinamarca treballant en turisme juvenil. Quan va tornar a Mataró va fundar Sabàtica, empresa dedicada a organitzar anys sabàtics. Com a bona emprenedora, ha sabut adaptar el negoci a la crisi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a