Societat

retallades al sector public

Prop de 1.500 funcionaris van fer sentir ahir la seva indignació a Girona

Bombers, mestres, sanitaris, policies i altres treballadors de l'administració van omplir el centre de la ciutat en una manifestació contra les retallades

Uns 1.500 funcionaris de les comarques gironines, provinents de diversos sectors, es van manifestar ahir a partir de les sis de la tarda pel centre de Girona, per plantar cara a la Generalitat en contra de les retallades de serveis i de sous que s'anuncien.

Al capdavant es feien sentir desenes de bombers, perfectament equipats de vermell amb la jaqueta i el casc reglamentari, amb una sirena mòbil i manual que va udolar al llarg de tot el recorregut.

En el lloc de la concentració, davant la seu de la Generalitat de Catalunya, tancada i amb els guardes de seguretat rere els vidres, els bombers van fer un simulacre d'entrar-hi per força. Simplement van obrir la porta i van fer sonar la sirena d'emergències a l'entrada. Només les dones de neteja i l'empresa privada de seguretat ho van patir. En aquelles hores, si és que encara hi havia algun càrrec a dins, no es va pas deixar veure. Els bombers, però, no van voler anar més enllà de fer sentir en forma de sirena la seva protesta. A fora, xiulets, tambors i més sirenes. La policia local, mentrestant, es limitava a regular el trànsit i a tancar els carrers.

El recorregut

El que en principi era una concentració davant la seu de la Generalitat va acabar convertint-se en una llarga marxa pel centre de Girona. Es va voltar l'edifici per accedir a la Gran Via. Es va passar per la plaça de la Independència, va seguir pel carrer Santa Clara, on al final es va travessar el pont per tornar-lo a travessar fins al punt d'origen. Al llarg del recorregut, dones amb cotxets amb nens petits, senyores grans i altres badocs s'apartaven per deixar pas a la processó de tambors, sirenes i xiulets. Els turistes somreien davant l'oportunitat de veure en directe una genuïna manifestació dels “No passaran” que ha donat la volta al món.

Les consignes

Els missatges que figuraven tant en les pancartes com en les consignes de megafonia corresponien més a una posició d'indignació que no pas de reivindicació. És a dir, es demanava que es deixin les coses com fins ara i que no es produeixin més retallades en els serveis públics. Quant a les consignes que deixaven sentir el soroll de sirenes xiulets i tambors, destacava la d'“Artur Mas, dimissió”. Al capdavant no hi mancava un dels clàssics que acudeix a totes les manifestacions d'“indignats” amb una disfressa. En aquesta ocasió anava vestit de cobrador del frac amb un maletí exigint el copagament sanitari.

Si una cosa va quedar clara és que els funcionaris i els seus sindicats s'han posat d'acord a l'hora de protestar per la possible retallada de sous i pèrdua de llocs de treball. La pancarta que obria la manifestació amb el lema de “No a la retallada dels drets; sí als serveis públics de qualitat” a sota hi figuraven els sindicats independents de funcionaris CSI-F, Catac; CCOOO, UGT i fins i tot el Sindicat Unificat de Policies (SUP).

Pel que fa a l'assistència, el més assenyat era calcular-la en entre 1.000 i 1.500 persones. Una dona de la UGT intentava que els periodistes parléssim de 4.000. No hi eren ni de bon tros. També es feia difícil en segons quins trams separar els simpatitzants o badocs dels qui realment havien assistit a la manifestació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.