Societat

Les retallades a la sanitat pública arribaran al jutjat

Una seixantena d'entitats impulsen una iniciativa penal popular per portar davant la justícia els responsables de les retallades en salut

Preparen un gran acte de presentació de la proposta

“Demanarem responsabilitats penals als que pensen i executen les polítiques de sanitat que lesionen els interessos de la gent”, assegura Àngels Martínez, presidenta de Dempeus per la Salut Pública, entitat que, amb el suport del món veïnal, sindical, professional i cívic, han posat en marxa una iniciativa penal popular per portar als jutjats els responsables de les retallades en salut.

Un article de l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, que obria la porta a les accions judicials contra les retallades sobre la base de l'article 542 del Codi Penal, va remoure consciències i, segons el president de la Federació d'Associacions de Veïns de l'Hospitalet de Llobregat, Manuel Piñar, es va convertir en el germen de la iniciativa penal popular. Jiménez Villarejo, sorprès per l'abast de l'article, defuig definir-se com a assessor del col·lectiu, però apunta: “Els he suggerit algunes idees i els he animat. Ara són els advocats els que han de treballar per tirar-ho endavant.”

Presentaran la proposta el 10 de març en un acte que, segons Martínez, ja té el suport d'unes seixanta organitzacions, incloent-hi federacions veïnals com la FAVB i la FAVLH, sindicats com CCOO, UGT i CGT, l'Ateneu Roig de Gràcia i plataformes locals del 15-M. Per Martínez, la iniciativa penal popular és “una acció cívica de la ciutadania que porta davant dels tribunals els responsables de les polítiques sanitàries públiques perquè són contràries als drets, necessitats i interessos dels ciutadans”. Deixa clar, però, que “no es tracta d'anar contra Artur Mas sinó de la gent que té responsabilitats concretes en les retallades”.

Entre les línies d'actuació del col·lectiu –que s'ha reunit en dues ocasions–, hi ha personar-se com a acusació en casos de danys a la salut produïts com a conseqüències de les retallades, alhora que, en la línia de Villarejo, denunciar que els ajustos a la sanitat impedeixen l'exercici efectiu d'un dret cívic com és el de protegir la salut.

Estudien presentar al Síndic de Greuges un dossier informatiu que serveixi de denúncia pública de les retallades. No descarten, a més, buscar una condemna internacional de les polítiques “regressives” i es plantegen perseguir i denunciar els casos de corrupció. També hi haurà una recollida de signatures que es podria iniciar dissabte durant la manifestació contra les retallada, segons Piñar.

La presidenta de Dempeus per la Salut Pública té clar que no comencen de zero. Ja hi ha hagut accions penals contra les retallades –com la querella interposada per la família d'una pacient de Vall d'Hebron morta– i, a més, existeix un moviment veïnal i social que protesta amb recollides de firmes, tallades de trànsit setmanals i tancaments en diferents CAP. Volen que la iniciativa penal esdevingui una “acció encara més contundent“, en paraules de Martínez.

10.03.12
Es convocarà a un gran acte inicial les entitats que volen portar Boi Ruiz als tribunals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.